Please Click Here!

Saturday, October 11, 2014

Bercuti ke Bali - First Day

Pagi ni kami breakfast di hotel dan Pak Supir telah sedia menanti. Kami berkenal kenalan dulu dengan Pak Ujang (kawan Pak Isme) dan kami beritahu tempat yang nak dituju. Ke atas Bali dulu atau ke bawah dulu hehe sebab lokasi hotel agak berada di tengah tengah. So, kami mulakan dengan Tanah Lot, Ubud. Agak sejam juga perjalanan.

Tanah Lot

Cantik kan. Masa ni air tengah pasang. So, kami tengok dari sini je lah. Kalau air tengah surut, boleh harung air laut ke sana.




Bayaran masuk dikenakan di sini. Terdapat gerai jualan barang pakaian,selipar serta beg sepanjang berjalan untuk ke pintu masuk Tanah Lot.

Lepaih tu, kami ke Pendawa Beach pulak. Panas woi.





Cantikkan? Disebabkan panas yang melahang, kami minum air kelapa di tepi pantai Pendawa ni.


Walaupun panas, dengan tiupan angin laut dan air kelapa ni lah membuat kami segar semula dan gigih ke pantai lain plak. Padang Padang Beach.


Masih ada masa lagi, kami terus ke Uluwatu. Bila terasa penat, kami berdua tidur dalam kereta. Haha.



Sebenarnya tempat ni sesuai pergi time nak tengok sunset tapi kami dah plan nak makan di Jimbaran untuk tengok sunset. Melawat Uluwatu ni kena hati2 dari monyet. Janganlah berani pakai sunglass macam aku ni, monyet akan terus sambar je tak agak2. Bayaran dikenakan masuk ke sini. Lepas bayar tiket masuk, diorang akan bagi kain kuning tu, ikat di pinggang. Tanda menghormati temple Uluwatu ni.

Next, kami ke Jimbaran makan seafood.








Seharusnya letih setelah banyak tempat yang kami lawati. Tambah pulak perut yang kenyang ni. Kami pulang ke hotel selepas makan di Jimbaran.

Schwanen Hotel - Freudenstadt

Ok now, kite pegi makan pulak.
Bila tengok menu, alamak! nak makan ape ni?





Inilah first makanan yang aku hadapi dengan tabah. How to survive? huhu..

Selepas tu, kami berjalan-jalan di sekitar hotel. Kami berjalan ke MartPlatz. Ingatkan shopping mall. Rupanya kena jalan sepanjang deretan kedai.







Bercuti ke Bali

Hai hai hai.
Belum siap lagi post sebelumnya tapi dah melompat ke post baru iaitu trip ke Bali.

Saya booked 2 bulan awal tiket ke Bali melalui AirasiaGo Flight (return tick) + Hotel ( 4 hari 3 malam di Coco de Heaven, Jl. Bypass Ngurah Rai.). Lebih kurang RM880 utk dua orang. Exclude hand luggage. Pergi honeymoon je kan. Rasanya tak perlu booking lugage.

45minit jugak la tunggu diorang repair lampu. Lambat sikit sampai ke Bali



Ini dia hotelnya. Coco de Heaven


Saya menggunakan khidmat supir Pak Isme melalui whatsapp. Perkhidmatannya amat bagus sekali! Recommended!.

Saya dan suami tiba di Bali pada pukul 10.00mlm dan kami menaiki teksi airport untuk ke hotel. Boleh je kalau nak supir tolong ambilkan. Tp bg aku better supir ambilkan. Kalau tak, korang kena harung la orang2 yang menawarkan khidmat teksi masing2 dengan harga yang mahal.

Sampai je di hotel, kami berdua berjalan2 di Kuta. Suasana malam yang hidup di sini. Kami ke sini menaiki teksi lagi sekali. Rasa rugi jugak. Lebih baik ambil pak supir dari sampai ke airport dan minta hantar kan ke Kuta.

Di sini ada Hard Rock Cafe Bali, McDonald, KFC di sepanjang tepi pantai Kuta. Setelah puas berjalan dan letih, kami pulang ke hotel naik teksi lagi. Huhu...