Please Click Here!

Tuesday, August 19, 2014

Training - Germany - Departure

Blog ni dah terlalu lama aku tinggalkan. Nak buang, sayang. Bagai diari. Mencoret rentetan perjalanan hidupku. Terlakar tarikh yang boleh dirujuk semula jika aku terlupa.

Sekarang ni aku tengah mood nak "baling balik" dalam istilah omMelayu kata "throwback".

Aku akan start dengan salah satu cerita menarik dalam hidup aku adalah pada Oktober 2011. Harus diingatkan di sini, bukanlah tragedi Oktober yer kawan-kawan. My first job after graduate as a Process Engineer. The company send me and other process engineer to Germany to attend the training.

sesampai di Penang International Airport. Masa ni cuak sikit sebab takut luggage terlebih.


Kami berangkat dari Penang International Airport ke Changi Airport, Singapore dan seterusnya ke Franfurt am Main, Germany menaiki SilkAirline.

Sampai je di Changi Airport, aku ikut je langkah kaki bos. Tah ke mana dia bawak kami cari gate. Besar tau tak. Dari satu gate ke satu gate kena naik train comel. Kat sini ada banyak free computer yang sesiapa sahaja boleh guna untuk update status facebook check in sana sini.

dari kiri, Faizhi, Amin, Wong, Asyrafi and Syuhada.

guna saja. Free ok. Ha tengok, butak cin tu bukak facebook.

dah macam ape tah aku tengok diri aku yang banyak beg. Coat lagi kot tepi.

Pejam celik pejam celik, tak sampai sampai lagi di bumi Germany. Agak 13jam jugak atas flight. Aku pun 2 kali dah pergi toilet, basuh muka, gosok gigi.

Sampai je di Frankfurt Airport, kami disambut baik oleh Schmid.

Jangan lupa amik luggage pulak. Banyak maggi dalam tu.
sekali lagi, Asyrafi, Faizhi, Wong dan Amin.



dah aku tangkap curi kan, haruslah bergegar.



Selepas itu kami dibawa menaiki van shuttle yang pemandunya di kiri. Ah! Ganjal aku tengok. Kami akan ke daerah kampung sikit iaitu Freudenstadt (sebut macam ni "Fghundstat"). Kami akan stay di sana sebab dekat dengan main office Schmid.


driver belah kiri

Guten Morgen


highway kat german

yeay.. nampak cahaya matahari dah..


nak pergi Basel patah balik yer.

Kami berhenti seketika untuk mereka ni smoking. Turun saje dari van shuttle, ya Allah sejuknya. Masa turun dari airport tadi tak rasa sangat.

Wong and Faizhi

bukan OMG okay

ni tak pasti asap sebab sejuk ke asap rokok

Kemudian kami sambung lagi perjalanan kami dalam masa lagi dua jam setengah. Lamanyer. Badan letih dah ni.



ni macam Auto City hehek

Nissan

Gambar-gambar sepanjang perjalanan

tanteknyer rumah

Ada ketapi kot!

Nak macam ni jugak


Bestnya tengok rumah diorang

Kena berhenti. Ketapi nak lalu.

Ha. kan tadi dah kata ada ketapi

Macam ni je rail dia?

Sejuk mata ni

Auto House

Gereja kot

Dah nak sampai kot.

Takjub

Eh! ade beskal


Hotel Freudenstadt. Tapi ni bukan hotel yang kami nak stay






Rugi kalau tidur sepanjang perjalanan. Terbaiklah! Ingat senang nak sampai ke sini lagi-lagi free.

Stay tuned for next entry on what we have done in Freudenstadt.




No comments: