Please Click Here!

Tuesday, May 17, 2011

Hari Terakhir di Bumi Johor

Sebelum aku meninggalkan bumi Johor ni,
aku kene gi jupe supervisor dulu,
and ke library FKEE hantar 2 naskhah tesis.
gi BP pos motor balik Perak.
gi pejabat pos, hidupkan lesen.
turun naik tangga angkat barang, masuk kete.
oh.letih.brg tak kemas habis lagi ni.
mane tak nyer.fb 30 minit.kemas 5 minit.
ate, biler nak siap kemas ni.

macam tak caye aku dah habis belajar kt sini.
Alhamdulillah.byk lg tanggungjawab lepas ni.
perjuangan perlu diteruskan.
lega.dah dpt tmpat praktikal.
semoga aku dpt menambahkan knowledge and skil.


tutup kisah di bumi Johor.
bukak kisah di bumi Pulau Pinang.

Friday, May 13, 2011

Photoshoot with Saed Louis 2



ini kali kedua aku gi photoshoot dgn saed louis.
yg aku citer pasal belon aku tersangkut ats pokok time ni la.
tp kitorang ade menyinggah ladang kelapa sawit gak.
bergambar kt situ.time ni mood baik aje.
biler belon tersangkut.mood dh tak ok.
aku suke konsep and idea saed.
aku pakai baju putih n gaun.dah mcm snow white dah.
cume kulit aku je tak cerah.haha.
macam iklan nano white diana danielle tu.
ade burung and arnab.idea menarik.
mmg saed ckp nak cari arnab.
tp satu keje plak nk ligan arnab kalau arnab tu lari.
dapat juge aku merasa nk gi photoshoot ni.
aku ni sangatlah segan teramat.

jom tengok gambar2 saed shoot.





ni version black and white pulak.






thanks saed =)

Wednesday, May 11, 2011

Kisah Belon 2

Hari Isnin hari tu aku gi photoshoot seperti yg dirancang.
Belon pun aku dah tau dah gas nyer nak beli kat mane.
Nasib baik floris tu bukak pagi - pagi.

Plan asal terus nak gi photoshoot kt padang golf.
tapi saed nak test amik gambar kt kelapa sawit dulu.
nak tgk cantik ke tak.
tp biler dh turun, sekali shoot.nak lagi.
sejam lebih jugak la kt kelapa sawit.
mood baik jer time tu.menjadi jer.

lps tu kitorang straight to florist.
aku bawak 4 belon.mintak dier masukkan gas helium.
wah gembiranye aku.4 belon dah ade gas.terapung2 dier tak duduk diam.
aku sumbat dier dok dalam kete diam2.
saed beli sekuntum bunga ros putih.
utk photoshoot.

kami pun menuju ke tempat plan asal kami.mood sgt baik.
dah nk tgh hr.tp sejuk.angin kuat kdg2.tp ianya menyusahkan aku utk pegang.sbb aku nak betulkan baju and tudung aku yg ala2 hana t gitu.
aku pun pass kt fikry belon tu.
memandangkan belon tu leh terapung, tak jatuh punyer.fikry gi sangkut benang kat besi tali beg kamera.sekali angin tiup kuat, belon tu senget2 gedik2 tak duduk diam, terkena kemuncup yg tajam itu, lalu satu belon kami pecah meletup bersepai.sadis.terkesima kami.bukan sahaja pecah.malah terbang ke atas terlerai ikatan dan terapung meninggalkan kami lalu tersangkut di pokok.pokok? tinggi lah pulak.suspend!



nak kait, mustahil sampai, tali dh kusut.camne nak amik? mood dah takde.belon tu total smua 15ringgit 4 belon + gas helium.ooouuuuhhhh......aku mengeluh kecewa.
memang la ada props lain aku bawak, beg bakul, bunga ros, novel, lolipop.tapi aku berusaha sungguh2 utk mendapatkan belon.kecewa. saed pesan.tolong kembalikan mood balik.nak photoshoot ni.dier bg aku bunga ros.dan aku cuba menghayati watak snow white ataupun alice in wonderland.lama2 aku pun leh la adapt.padahal time tu belon tgh tergapai2 melambai aku kat atas pokok tu.sadin je lah.abaikan dulu.sambil saed shoot aku, fikry bizi cari kayu, kerusi, utk amik belon.tak sampai jugak.tinggi wooo...



ok.selepas penat shoot, dan semua props dah gune.kami dapati perut kami berkeroncong lagu ana raffali.kami pun plan nak sambung petang nanti.nak balik makan, mandi solat dulu.and time tu panas sgt.masing2 takde mood.so, sebelum balik tu, kitorang sekali lagi berusaha amik belon tu.last2 fikry panjat juge pokok tu.menggunakan lekuk2 di dahan pokok tu.belon tu di hujung ranting.macam mane? erm...setelah fikry panjat pokok tu, dahan dipatahkan.lagipun, belon tu takkan ke mana2 sebab tali dh kusut.haha.padan muke belon tu.fikry patahkan ranting tu dan aku and saed bergembire kat bawah pokok, sbb dapat balik belon tu.tapi tali dh kusut.dah kempis sikit.dah tak comel mase mula2.lagi aku kecewa.konon nak sambung la shoot time ade belon.tapi stil jugak dah takde mood.





aku bawak je balik belon tu..kol 5 yg kitorang plan nak ke kelapa sawit tu (kelapa sawit lagi), belon tu dah tak terapung dah.kecewa aku.tapi aku bawak la jugak.mane tau leh shoot satu dua yg cantik.sesampai je kt kelapa sawit, saed shoot aku ngn belon, pecah pulak lagi satu.kene rumput and lalang tu kot.tinggal dua je belon aku.last2 aku fed up.tak payah amik gambor ngn belon.simpan je belon tu.dan aku terus menggedik depan kamera sampai ke nak dekat malam.

Kisah Belon 1

hari tu kan aku ckp aku cari belon kan kan kan?
aku nak gune utk sesi photoshoot ngn saed.
punye la sungguh2 aku cari belon.
siap google lagi, dier gune gas ape, camne nak jage, harga die, ikat ngn tali ape.
sampai ke jb aku cari.taklah tipu jer.
aku ke jb cari baju utk photoshoot.
memandangkan dah puas ronda BP and Kluang, tak jupe berkenan di hati.
tp aku jupe la gaun yg aku berkenan kt Kluang Mall tu.

mase kat Jusco Tebrau, sambil aku jalan2 dgn saed and fikry, kitorang terjupe belon terlepas@ terapung kat syiling depan kedai ape tah lupe nama dia. saed ckp, nak ambil.tp tinggi tak sampai.
memandangkan belon tu depan butik baju, mestilah dier ade kayu panjang yg leh cangkuk reben belon tu.haha.saed pun masuk kedai tu.saed cakap "Ms, tolong i ambil belon tu.belon i terlepas" haha.kitorang pun tragis la depan butik tu, terkais kais belon tu.akhirnya dapat jugak.saed bg kt aku.wah...adakah aku perlu berjalan jalan sambil membawa belon ini ke hulu ke hilir? hahaha...aku bawak jugak.(gambar kat saed)

kitorang terjupe satu kedai floris tu.ade jual belon and gas nyer sekali.saed tanye harga belon tu.kalau 1 biji belon rm5.kalau bawak belon sendiri RM3.gas dier yg mahal.bukan belon.belon mane2 pun tak pe.kitorang pun beredar lah dulu dgn tujuan nak cari belon sendiri.aku pilih belon bentuk love.and pegi kedai florist tu balik.

"Uncle, kalau pam belon ni leh tahan brape lame? saya nak gune isnin ni(selang 1 hari lagi)"

"Aiya....mane boleh tahan woo...5-8 jam saja boleh tahan"

kitorang pun terus balik.tak jadi.aku nak photoshoot pagi lak tu.kedai mane yg bukak pagi2.
terus balik dan plan nak cari florist area BP.mesti ade gas helium.

Friday, May 6, 2011

Tolong Aku Cari Belon Terapung Apung ni

lagi berape hari jer sesi aku nak photoshoot dgn saed louis.
dah dua hari keluar cari baju, tak jupe jugak yg berkenan.
props yg kitorang plan adalah belon.
aku nak belon yg terapung2 ni.
aku ingatkan tiup sendiri.
rupenyer tidak.
aku google td, kene gune gas helium la pulak.
sbb gas helium lagi ringan dari udara.
kalau tiup sendiri or pam beskal, tu udara dr sekeliling.
udara tu berat.tu sebab belon tak terapung.
eceh.mcm blajo sains plak.


aku google je gambor2 ni


nak jugak

persoalannyer? mane aku nk dapatkan gas helium ni?
takpelah.esok cari baju sambil cari belon.
harap harap ade lah.
photoshoot tinggal bape hari je lagi.
aku nak hiaskan belon aku dgn reben2 lagi.
wah excited.hehe.

Thursday, May 5, 2011

Berakhir Sudah Pengajianku di UTHM

dengan berakhirnya paper Electrical Utilization Energy petang semalam, maka berakhirlah pengajian ku di Universiti Tun Hussein Onn, Batu Pahat, Johor.
Selama 2 tahun setengah aku kat sini untuk mendapatkan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik.

lepas ni ape plan aku?
mestilah nk keje.
nk tolong family aku.
adik adik aku ramai lagi nak sekolah ni.
Kawin? lom terfikir lagi. Pasangan? pun belom terfikir lagi.


muke sedih tak dpt jawab paper uti dgn baik


muke hepi sebab dh hbs blaja


meja exam last yg aku duduk

Sunday, May 1, 2011

Nak Jugak Pakai Macam Hana Tajima

sape nak pakai camni?
meh nak ajor meh.
hehe.
dah lama nak pakai camni.
tapi asyik tak menjadi jer.
material kain pun tak sesuai.
petang tadi terjupe lak pashmina plain.
rembat terus.
mase ade jual depan mata, tanak beli.
biler dah takde baru terkial kial cari.haha.
menjadi ker? haha..mungkin tak berape sangat la.
takpe, leh try byk kali lagi.
usaha tangga kejayaan.


takut aku nengok





menjadi tak?

color gambar lain2..tak pandai edit

Friday, April 29, 2011

Photoshoot with Saed Louis

ni first time aku gi photoshoot.
dah byk kali saed ajak tapi aku bz ngn PSM.
aku ni mane reti nk make up or nak dress cantik2 untuk photoshoot.
saed cakap sempoi2 jer.haha...byk kali aku pikir, then pegi jugak lah photoshoot.
masa mula2 tu muke ceria lagi.
biler dah last2 tu, asyik kene gigit nyamuk jer.
aku mula tak selesa.berpeluh jgn cakap lah.confirm.
tapi byk jugaklah aku belajar.first experience kan.

jom tengok gambar2.
actually byk lagi.cuma skrg tgh exam kan.saed pun amik masa nak edit lagi.
so, ini je lah setakat ni.





Wednesday, April 27, 2011

Aku dan Band Cari Makan


photo shoot by andy


rahmat, zaz, mdan, aku and fikry


"band cari makan" kate mdan


Pre-Graduation Grand Dinner 2011



fikry


rahmat


gambar dah cantik, video plak kurang memuaskan.
hehe.

lagu pertama,
Sofea Jane


lagu kedua,
Dua Jiwa


lagu terakhir,
Ayu





hip hip...hooray


mdan and zaz


aku =)

Monday, April 11, 2011

Dinner JKK Taman Universiti

tak dpt nk update pjg2 sbb tgh bz wat psm. teeheee~
9 April 2011, kami dpt jemputan dr JKK Tmn U untuk buat persembahan gitar akustik.
aku, mdan dan zaz main gitar.
fikry dan rahmat haruslan menyanyi. =)
2 buah lagu kami bawa bertajuk Dua Jiwa dan lagu Ayu.
dinner ni sempoi2 jer.
menu masakan kampung.
best.ade sambal belacan.

aku nervous tak terkata.
first time main gitar dpn org.
sebelum ni mane pernah.
aku ni baru belajar main gitar.
itupun belajar sendiri.
tgk youtube and refer chordbook.
mdan and zaz byk beri tunjuk ajar.

tema dinner ni color oren.
aku mmg takde prepare ape2 pun pasal dressing.
sbb kelam kabut nk training gitar dan juga PSM.
lagipun aku dh spend duit utk dinner final year student nnt.
lagipun dinner ni simple je pun.


microphone tak cukup.


rahmat, king of the night.


lega.sattle satu task.


jari melecet.

Wednesday, March 23, 2011

Cik Eira Shoppe Giveaway




pemenang dipilih secara random oleh cik eira.
jika bertuah, boleh pilih lense yg korang suke kat blog ni.
huhu..
jom ramai-ramai join giveaway ni.

tudung 2 tone vogue

kalau aku malas pakai shawl,
biasenyer mmg aku pakai tudung yg 4 segi tu.
tp bukan tudung bawal tau.
aku dah takde tudung bawal kecuali color itam...hehe
tudung 4 segi ni aku beli kat be-elegant
biasenye kalau aku nak keluar naik skuter kesayangan aku tu,
mmg malas ler nak pakai shawl sbb nak pakai helmet lagi kan.
so, ni tudung2 yg aku beli kat blog aida tu





Sunday, March 20, 2011

gina si gitar biru


gina

ni gitar aku.
name dier "GINA"
actually,muzik bukan lah sangat asing bg aku.
mmg aku ade family background music.
ayah aku mmg minat muzik.
dan ayah aku bukak studio di Bagan Serai, Perak selepas ayah aku tamat pengajian di UPSI jurusan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Muzik.
selain mengajar, kat sini lah ayah aku selalu lepak.
Rock beb!


studio ayah.adik aku yg kecik tu mmg suke main drum

disebabkan aku mmg duduk jauh dari family,
so aku mmg tak berkesempatan nk belajar ape2 instrument ngn ayah aku.
klo aku free pun ayah aku lak bz.
lagipun keinginan tu belom membuak2 lagi mase tu =p

mase aku balik cuti sem kejap hari tu, aku ade la belajar sikit2 nk main gitar ni.
ayah ajar chord and cara nak bg laju jari ni tukar2 chord.
sebenarnyer aku minat violin.
rase mcam nampak ayu jer main violin hehe.
tapi sebab aku kat johor nnt sape lak nk ajar aku.
violin ni mahal jugak la. dalam around RM500++.




satu hari tu aku dapat tau dari kawan aku (Rahmat) kat UTHM ni ade kelas gitar.
free je.ade cikgu luar dtg sini ajar.
aku time tu excited gak la.
teringin la jugak nk join.
tapi aku takde gitar.
mesti ramai yg join kelas tu.
tak best lak rebut2 gitar.

so, aku n rahmat pun pakat la beli gitar.
n semangat giler join kelas gitar.


aku join kelas gitar

skrg ni kalau aku free2 aku main gitar.
bukak youtube n search chord dier mcm mane.
sampai jari aku ni menggelupas kulit. =(
walau camane pun aku tak putus asa.
main je.
harap2 satu hari nnt aku terror main gitar mcm ayah aku.=)
violin pun nak jugak!

hijab sang ratu

aku suke giler tudung ni.
aku beli kat butik edast.
mula2 rase berat nk beli sbb mahal.
tapi asyik pikir nak pakai tudung ape untuk wedding oyen.
aku beli jugak dgn gembire.
(gembire ke?)
yer. aku gembire.
memang memuaskan
berbaloi aku beli tudung ni.

ni link butik edast tu yer kawan2.
tudung ni nama dier "Hijab Sang Ratu"
RM59.
tapi skrg dah hbs dh kot.
sbb dah takde post gambar tudung ni lagi.


hijab sang ratu

revolusi

sepanjang aku tinggalkan blog ni of course la mcm2 berlaku dlm hidup aku kan?
byk perubahan aku wat untuk diri aku.
jgn suspend lak yer.
bukan lah pembedahan plastik or cucuk botox.
aku just tukar cara pemakaian dan terutama sekali tudung.
aku lebih mementingkan penampilan.
cewah.

kalau dulu aku macam ni,


aku dulu

tapi sekarang tidak lagi.
aku sekarang berubah jadi mcm ni,


aku sekarang

aku bukan lah seorang yg selalu follow up fashion.
tapi kesedaran untuk jage penampilan tibe2 hadir.
nak comel, kene la usaha sikit kan.hehe.

aku start wat review pasal contact lens, shawl, make up mase aku short sem(2010).
baru je lagi.make up pun tak reti lagi.pakai eyeliner je.
pernah rase rendah diri, malu, tak confident.
sekarang aku berani cube.
malu tu ade jugak.
tp nak tampil lain kan.

skrg ni ramai kawan2 tanye beli tudung kat mane.
aku mmg berbesar hati la recommend kat kawan2.
ade jugak aku ajar pakai tudung, lens kat roomate and kawan2 aku.
jgn malu2 bertanya yer kawan2.
anda juga berhak untuk kelihatan cantik dan menawan.
sayangilah diri anda.