Please Click Here!

Tuesday, April 28, 2009

jalan jalan ke UTM Skudai




lepas paper peranti semalam, pg td aku , fikry, hamdan n kecik gi skudai.teman hamdan li laptop.kawan dier, student UTM tunjukkan tempat nak beli laptop tuh..dekat2 taman U, skudai jer. masuk2 je UTM, pergh...besar giler.kagum aku tgk.cantik.redup2 jer. fullamak...terdetik kat hati ni...cam rugi jer tak apply sini.so, kitorang benti jap kat tasik, snap2 pic.tambah lak diorang sempoi jer kalo bergambar.cayalah....kuar je UTM, nampak lak nike factory..tension jer biler terkenangkan student UTM byk kemudahan...jalan depan lagi skit ade Jusco...best giler..pas beli, jalan2 kat plaza angsana..pastu balik singgah burger king..dua kali makan dah ni..

Thursday, April 23, 2009

adoi.kene ulser lagi

tension aku.selalu sgt kene.boleh dikatakan tiap bulan.lambat baik lak tu.terseksa nak makan, senyum, bercakap.kurang selera makan aku. aku dah minum byk air.tapi kene gak ulser.selalu gi toilet ade ar.benci aku.so, kat sini aku ade cari information skit pasal ulser.

Apakah puncanya?

Punca sebenar ulser mulut tidak diketahui. Ia sering dikaitkan dengan :

  • Stres
  • Perubahan hormon
  • Jangkitan
  • Kekurangan zat makanan
  • Alahan
  • Rawatan radiasi
  • Rawatan kemoterapi

Apakah masalah yang timbul berkaitan dengan ulser mulut?

Ia sering dihubungkaitkan dengan :

  • Rasa membakar di dalam mulut
  • Kesakitan
  • Ketidakselesaan yang berpanjangan
  • Hilang selera makan
  • Demam

Berapa lamakah ulser mulut akan sembuh?

Kesakitan akan berkurangan dalam tempuh 3 - 4 hari tetapi ulser biasanya akan mengambil masa 10 - 14 hari untuk sembuh sepenuhnya.


Perhatian yang perlu diambil jika mengalami ulser mulut

Dapatkan pemeriksaan doktor pergigian jika ulser mulut masih berlarutan melebihi dua minggu. Pemeriksaan penting untuk menentukan tiada lesi kanser dan pra kanser mulut.


Apakah yang boleh dilakukan untuk mengurangkan rasa sakit?

Cuba petua di bawah untuk menghilangkan rasa sakit :

  • Berkumur dengan bahan kumuran antiseptik.
  • Sapukan gel analgesik atau gel penahan sakit
  • Kekalkan kesihatan mulut yang baik.
  • Makan makanan yang lembut.
  • Kurangkan makanan pedas dan berempah.
  • Minum air secukupnya.




Tuesday, April 21, 2009

hobi





start masuk sini dah lame tak edit gambar.
lepas habis exam ni, cuti sem aku nak jadi giler edit gambar.huhu.
walaupun tak bape cantik tapi takpe asalkan aku puas.
ni antara koleksi lama



convocation day




Monday, April 20, 2009

final exam

exam exam...
huh..malas giler nak study..asyik tertidur jer.
aku baru lepas exam math..ade lagi 5 paper..entah ape aku jawab math..merapu je lebih.
ni jadual aku..



ISNIN BSM 2913
20 APRIL 2009 MATEMATIK KEJURUTERAAN 3
9AM-12PM SEKSYEN 13
F2 ATAS


RABU UMS 1113
22 APRIL 2009 KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MUTAKHIR MALAYSIA
9AM-12PM SEKSYEN 8
F2 ATAS


JUMAAT UMM1312
24 APRIL 2009 BAHASA MANDARIN
3PM-6PM SEKSYEN 3
F2 ATAS

_______________________________________________________________________


ISNIN BEE 2273
27 APRIL 2009 PERANTI ELEKTRONIK DAN APLIKASI
2.30PM-5.30PM SEKSYEN 7
F2 BAWAH


_______________________________________________________________________


ISNIN BEE 3113
4 MEI 2009 ANALISIS DAN SINTESIS RANGKAIAN ELEKTRIK
9AM-12PM SEKSYEN 3
F2 ATAS


JUMAAT BEE 2233
8 MEI 2009 ELEKTRONIK DIGIT
8.30AM - 11.30AM SEKSYEN 7
F2 BAWAH

Saturday, April 11, 2009

kecantikan lelaki dan kegagahan wanita

Kecantikan lelaki :

1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun,
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka
6) Lelaki yang tak pernah putus asa

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati.Seluruh kecantikan yang ada pada Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.



Kegagahan Wanita :

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan,tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah,adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menangung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan


Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman.Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.


* aku cuba untuk menjadi wanita yang gagah...

Friday, April 10, 2009

presentation project



ape yg aku nantikan dah tiba...alhamdulillah..lega.dah lepas presentation.menang lak tu. thanks to member group. ira, tirah, dibah, asfar, azriza and kak mar. thanks kerjasama yg korang berikan even ade perselisihan faham n naik marah wat keje, alhamdulillah group kiter menang tapi tak tau ape kelebihan group kiter.mungkin rezki kot...sempoi je dak kelas aku.mmg happening.dalam dewan tu kelas aku je yg paling mencapap. happy2 and amik gambar sumer..best la korang. terkejut lak biler dier umumkan pemenang. congratulation gak kat group muri, waheeda, en rizal, wani..tak sia2 bersengkang mata yer..hehe...

ape yg aku nantikan

yang aku nantikan wat masa ni ialah....
  1. nak habiskan projek digit cepat and nak present cepat and nak lega cepat.
  2. nak balik kampung nak cium aqif
  3. nak makan masakan mak
  4. nak pegi konvo
  5. nak exam cepat
  6. nak cuti cepat
aku memang tak penah rasa cuti lama2.habis spm dulu aku keje.cuti sem poli aku keje.habis poli aku terus keje.so, cuti kali ini aku nak enjoy.

Thursday, April 9, 2009

first time di tag

TAG 1

1. WERE YOU NAMED AFTER ANYONE?

nana kecik, doraemon and bird

2. WHEN WAS THE LAST TIME YOU CRIED?

semalam

3. DO YOU LIKE YOUR HANDWRITING?

sometime if using "pilot G-tec-C4" 0.4

4. WHAT IS YOUR FAVOURITE LUNCH MEAT?

ayam

5. DO YOU HAVE KIDS?

no

6. IF YOU WERE ANOTHER PERSON WOULD YOU BE FRIENDS WITH YOU?

no. i love myself.

7. DO YOU USE SARCASM?

always

8. DO YOU STILL HAVE YOUR TONSILS?

jap nak check

9. WOULD YOU BUNGEE JUMP?

dun want

10. WHAT IS YOUR FAVOURITE CEREAL?

coco crunch yg ori

11. DO YOU UNTIE YOUR SHOES WHEN YOU TAKE THEM OFF?

no

13. WHAT IS YOUR FAVOURITE ICE CREAM?

ice cream chocolate

14. WHAT IS THE FIRST THING YOU NOTICE ABOUT PEOPLE?

baik or tak

15. RED OR PINK?

dua2 tak suke

16. WHAT IS YOUR LEAST FAVOURITE THING ABOUT YOURSELF?

study last minit

17. WHO DO YOU MISS THE MOST?

muhammad aqif iman bin sahariman

18. DO YOU WANT EVERYONE TO COMPLETE THIS LIST?

up to u all

19. WHAT COLOUR OF PANTS AND SHOES ARE YOU WEARING?

Brown. dlm bilik wat pe pakai kasut

21. WHAT ARE YOU LISTENING TO RIGHT NOW?

maia - ingat kamu

22. IF YOU WERE A CRAYON, WHAT COLOUR WOULD YOU BE?

blue

23. FAVOURITE SMELLS?

bau stokin masam

24. WHO WAS THE LAST PERSON YOU TALKED TO ON THE PHONE?

my little one fikry

25. DO YOU LIKE THE PERSON WHO SENT THIS TO YOU?

suke

26. FAVOURITE SPORTS TO WATCH?

sport toto

27. HAIR COLOUR?

Black

28. EYE COLOUR?

black.asean people

29. DO YOU WEAR CONTACTS?

No. Like wearing my JOOP spectacle

30.FAVOURITE FOOD?

western n masakan mak

31. SCARY MOVIES OR HAPPY ENDINGS?

happy ending

32. LAST MOVIE YOU WATCHED?

fast n furious 4

33. WHAT COLOUR OF SHIRT ARE YOU WEARING?

blue black

34. SUMMER OR WINTER?

tak penah rasa

35. HUGS OR KISSES?

both at the same time

36. FAVOURITE DESSERT?

puding custard

37. MOST LIKELY TO RESPOND?

smile

38. LEAST LIKELY TO RESPOND?

question that no answer

39.WHAT BOOK ARE YOU READING?

digital electronic

40. WHAT IS ON YOUR MOUSE PAD?

mouse la

41. WHAT DID YOU WATCH ON TV LAST NIGHT?

tak dapat tengok tv

42. FAVOURITE SOUND(S?

frog sound

43. ROLLING STONES OR BEATLES?

beatle

44. WHERE IS THE FURTHEST YOU HAVE BEEN FROM HOME?

Singapore and Danok, Thai

.45. DO YOU HAVE A SPECIAL TALENT?

creative

46. WHERE WERE YOU BORN?

Kat Hospital Teluk Intan

47. WHOSE ANSWERS ARE YOU LOOKING FORWARD TO GETTING BACK?

Kak Xue


TAG 2 ( 10 perkara pasal En Gecko )

  1. nama betoi tarmizi
  2. creative
  3. couple with cik daisy
  4. suke makan tak ikut time
  5. susah naik berat badan
  6. suke baca manga
  7. lahir kat hospital ipoh
  8. ade motor 125
  9. suke kaler itam
  10. classmate uqbah, mursyid n yunus

Sape yg dah bace tolong jawab tag ni yer

sebuah pertemuan

Sebuah Pertemuan
Album : See You D IPT
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com


Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

C/O 1:
Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

(*) Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Ulang (*)

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman


idea nak upload lirik ni datang biler ternampak status ym uqbah, "sebuah pertemuan". tak tau ler ape yg dier maksudkan tapi lagu ni memang agak touching hati aku. teringat pertemuan dgn kawan2 di intel,penang. rindu kat uqbah, arif, kak aini n kawan2 yg lain. aku jarang jupe kawan yg betol2 touching hati aku. entah nape sejak aku keje kat intel aku dapat kawan2 yg best.syukur..alhamdulillah.aku gembira n bahgia sgt dgn kawan2 kat sana.aku appreciate sgt.teringat lepas keje gi jalan2 kat queensbay.makan2.dpat gaji masing2 ade benda nak beli.even aku sorang je perempuan,biler time aku nak pilih kasut uqbah mesti support aku, tambah lagi biler beli kasut nike.yg fikry lak suke gaduh2 gurau ngan uqbah pasal converse n everlast.arif lak sporting layan je kepala kitorang.sanggup galas bag laptop ke mane aje aslkn dapat luangkan masa ngan kitorang...

wargh..aku rindu saat itu...saat bersama ngan korang...

biler dpat gaji kelakar teringat korang divide2 duit nak bayar duit umah kat kak wati. yg aku tengok je.haha...aku ade gambar korang time tuh..nih dier..




















kelakar la korang ni...kalo bab makan lak uqbah suke mcd...fikry n arif suke nandos...tapi kalo takde idea n gaji tak masuk lg, mesti tak lupe kedai ismail ikan bakar..

yg lain2 nye gambar aku upload kat fotopages je la ek...aku pun pening tgk gambar korang byk sgt..


Sunday, April 5, 2009

Rahsia Bulan Kelahiranku

SEPTEMBER

* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* orang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
* Suka sukan, hiburan & melancong.
* Kurang menunjukkan perasaannya.
* Terluka hatinya sangat lama disimpan.
* Terlalu memilih pasangan.
* Sukakan benda yang luas.
* Bersistematik

Friday, April 3, 2009

penghujung sem

aku amat tertekan lately ni...
semua test 2 aku tak dapat jawab.
aku jd blur biler masuk dewan.
macam aku tak study ape2.
projek lagi kene siapkan.
preparing utk konvo lg.
inilah cabaran yg aku perlu tempuh.