Please Click Here!

Friday, January 23, 2009

jom ke Singapura

first time g singapore..lom ape2 lagi, aku dah berjalan2 sampai ke singapore.
pekan batu pahat pun aku lom habis explore lagi...
asalnye mira, kawan aku ni nampak iklan trip to singapore.1 hari=rm100.gune passport group.
memandangkan aku still ade duit lagi simpanan gaji aku, so, aku memang nak le pegi melancong ke oversea.hehe...
so, kitorang sumer cam sembang2 nak gi...tapi sorang pun tak amik action.last2 aku kuarkan hp terus call.ckp nak join trip.senang.kasi nama kat email then nnt wat perjumpaan.

so, after bayar n dengar penerangan dr fido sikit2 kitorang pun yakin nak g n dlm proses wat passport.
aku n kawan2 aku pun wat passport, tukar singapore dolar n prepare ape yg nak bawak g trip nnt.sib baik aku bawak kamera aku.so, excited le nak amik gambar... 1 dolar=rm2.36...mula2 aku tukar rm200 je..dapat 83 dolar...rase cam tak cukup..then, at last aku tukar lagi rm50, n dapat le dalam 20dolar....

trip kitorang start pagi.then lepas sampai kastam sumer...first kitorang g singapore city gallery..first impression aku tengok, cantik giler..tak sesak...bersih..teratur..singapore city gallery kiter leh tengok camne keseluruhan singapore..that represented by building's model..n so on..overall galery ni describe ape yg ade kat singapore..time ni baru aku tau pelakon pua chu kang tu rupenye memang arkitek betol.ingatkan pelakon je. ade lam adik badik dier lagi..lim chu kang..




city gallery


pastu kitorang g merlion park...sini ade replika singapore(singa+ikan).kalo amik gambar kat sini, memang terbukti la yg kiter penah sampai singapore..hehe...best gak kat sini...ade taman..bersih je..n dari sini leh nampak eyes on singapore...macam eyes on malaysia..tp kitorang tak leh gi sbb still on maintenance lagi..


merlion park

then, kitorang g arab street..utk shopping, solat, makan..shopping tak la banyak sgt..tapi habis gak dalam 60dolar..beli souvenir..kang aku balik roomate aku kurung kat luar lak sbb tak beli souvenir..so, aku pun beli la keychain, tshirt utk adik aku..lepas solat pe sumer...kitorang gi pulau sentosa...tempat yg mesti pergi..kat sini memang ade macam2.




arab street

sampai je pulau sentosa, aku tengok banyak sgt entertainment..first kitorang naik tiger sky tower..dier bawak kiter pusing tengok singapore 360darjah..tiket 18dolar...best gak le..tapi rase cam sekejap sgt..pastu kitorang g naik cable car..best gak..merentas laut, nampak kapal, nampak MRT, mcm2 ler..mula2 mira tanak naik..dier gayat..tapi banyak kali kitorang pujuk..last2 kitorang tengok muke kecut mira waktu naik cable car..tiketnye 18.9 dolar..pastu kitorang rase cam dah penat dah ni..dah tak larat..










jalan jalan Pulau Sentosa

pastu kitorang menghabiskan duit kat kedai yg ade jual banyak oscar,..kitorang shopping lagi..aku beli poskad, n towel comel..pastu kitorang lepak2 makan roti sambil tunggu utk masuk tengok Song of the Sea...ni time kemuncak la..memang org nnt2 kan nak tengok song of the sea...aku terpk, ape benda song of the sea ni...sbnarnye, dier cam drama yg dalam setengah jam, gune projektor yg dier pantulkan kat air...selalu kiter tengok wayang, projector pantulkan dekat skrin, yg ni gune air..wat kat tepi laut..ade bunga api..best la...so amazing..bagus tol..sapa punya idea la ni..kagum aku...

pas habis, kitorang tido dlm bas cam nak pengsan..tak sedar ape...sedar2 dah kol 1.30 pagi kat dalam uthm...rase puas gak even 1 hari...

Wednesday, January 21, 2009

dah lame tak dapat tidur awal

aku rindu saat2 nak tidur awal..
minggu ni adalah minggu tidur lambat sedunia.
aku rase cam kepala ni dah naik pusing.keje banyak siot.
tutorial, proposal projek, kuiz, test..
adeh...
all i need is time..i need to manage my time...
minggu ni adalah minggu last sblm nak cuti..
even aku cuti pun, aku tak dapat rehatnye...
sbb mak aku dah siap cop aku utk jd driver..
gi hantar kuih, gi bawak farah g hospital, bawak farah g wat ic,
lesen aku lak rupenye dah mati..bulan 7 hr tu..aku tak sedar.
padahal aku selalu drive ke ipoh,penang, teluk intan dgn lesen yg mati..
sib baik tak kantoi..

berbalik topik tadi, roomate aku sumer dah tido..wa..aku nak tidor jgk..
aku tgh cari idea utk wat projek aku..
aku tgh chatting ngan CH, engineer aku kat Intel..ideanye banyak yg menarik..
tapi aku memikirkan kemampuan group aku utk wat..
susah hati tol aku ni..
aku nak tidor...tolong bg aku tidor awal

Tuesday, January 13, 2009

pesanan pensyarah

pagi tadi aku masuk kelas, nampak kat whiteboard tu tertulis camni...

"mari boikot Mcd, KFC and so on..."
then ayat tu menarik minat lec aku untuk memberi pendapat...Lec aku tanye, patut ke kiter boikot? boleh ke kiter boikot?
sebenarnye, orang macam kiter, pandai2 je nak boikot, tapi kiter berdiam diri...cthnye, Venezuela..amerika takkan serang venezuela, sbb diorang ade teknologi sendiri...kalo kiter boikot barang2 dari Amerika, boleh ke kiter hidup?
yg perempuan, boleh ke tak pakai lipstik MAYBELLINE? kalo kiter sakit, boleh ke kiter tak makan ubat-ubatan dari amerika? tgk pulak pasaran keje, bape banyak company Amerika?
waktu aku keje kat INTEL dulu pun, all the high tech equipment comes from Amerika..
kiter nak boikot amerika, tapi kiter takde kekuatan...ei..tak malu ke? ape yg kiter ade?
tgk negara jepun, teknologi tinggi, ade Amerika berani nak serang? so, aku cakap pada diri aku, n kawan2 sekalian, kiter ni amik course engineering...kene generate pemikiran kiter...barulah negara maju..kiter nak negara kiter cipta benda2 canggih..supaya org takut dgn Malaysia..
tp ape yg aku nampak skrg, kalo dah belajar tak paham sikit, mula gelabah kate lec tak pandai ajar la...ape la...suruh orang ajar la...ape2 pun, kiter kene belajar sendiri dulu, try paham, then baru mintak tolong orang...bukannye pergi sana sini mintak tolong orang diajar, tapi kertas sehelai pun tak bawak...camne nak generate otak kiter ni...camne nak jadi engineer2 yg professional?
aku pun belum sedar dari angan2 lagi....dah berapa minggu belajar kat sini, ape benda yang aku paham...all i need is time...aku perlukan masa utk belajar....

Friday, January 9, 2009

silap kelas

tadi aku jalan beriringan kawan2 nak pergi kelas...dari jauh aku memang dah nampak classmate aku yang lain gi ke kelas...kitorang pun sembang2 sambil naik tangga...biler naik tangga dah tak nampak yang lain2 tadi...bile masuk kelas, tengok dah ramai...pastu kawan aku azi, bukak pintu, pastu aku ikut and diikuti ira n mira...pastu..aku tengok dah tak banyak tempat kosong, kitorang cari2 tempat kosong, pastu aku ternampak kenape muka diorang lain? alamak...sepantas kilat aku terus kalih muka n badan2 sekali...tutup muka sebab malu....serentak tu kawan2 aku pun kalih muka diorang sbb masing2 dah tau salah kelas....pastu bdk2 kat kelas tu gelakkan kitorang...then kitorang masuk kelas kitorang yg betul...salah pintu aje....pintu sebelah2...mane perasan...adoi...malu....

pastu budak kelas kitorang lak yang gelakkan kitorang...

ni cerita hari tu lak...waktu aku sampai kelas, aku bukak pintu, pastu kawan belakang aku jerit2 sbb ade something kat kaki aku kat pintu kelas yg aku bukak tu...ade ular kecik...aku terjerit2 time tu ngan kawan yg lain...terkejut giler...betul2 kat kaki aku...dah le time tu bdk laki je yang ade dalam kelas....malu aku kerana bertindak tidak senonoh time tu...

dulu masa kat poli, aku selalu terjatuh...ade dak laki yang panggil aku "jatuh"...cam hampeh je....

terharu

sejak aku masuk U ni..ayah aku selalu call aku...tanye camne belajar...makan camne...ok ke bilik tu? kawan2 ok ke? lect ok ke? siap bagi harapan utk aku terus sambung master...
sebelum ni tunggu aku miscall dulu baru ayah aku call...mungkin ayah rasa seronok sbb anaknye sorang ni yg first masuk U..memang hasrat dier dari aku habis spm lagi...tapi aku dah kecewakan harapan parents aku time spm dulu...aku kecewa disebabkan kebodohan aku bercinta di usia muda...start dari situ aku kurang minat belajar...ini pengajaran yg aku pegang sampai sekarang...
abang aku just amik sijil kat poli jer...tapi, abang pandai berdikari...kerja macam2 utk cr pengalaman...skrg dah bukak bisnes sendiri...sape2 yg nak pasang cctv, networking, wiring...leh contact abang aku...officenye kat kajang...dah macam2 bangunan and company seluruh malaysia abang aku pasang...hopefully abang aku akan berjaya dalam bidang yang dier ceburi..
tapi aku still selalu contact ngan mak...siap kirim barang lagi...kat johor ni banyak benda murah gak...kerepek2, perencah2, pasu2, kain2...aku pun tak tau nak beli kat ne...nnt la free aku jalan2...
kadang2 aku takut, ayah terlalu mengharap...aku tanak kecewakan harapan mak ayah...hari2 aku ingat mak ayah pesan...tapi aku takkan mengalah....susah le macam mane pun...or merangkak la camne pun...aku usahakan dulu...Insya Allah...
so far, aku hanya perlukan masa untuk study sendiri n catch up balik ape yg tertinggal...kadang2 kelas sampai kol 6 ptg aku tak concentrate sgt....

aku nak berjaya...aku pasti boleh....aku jangan malas.....

soalan soalan yang aku rimas...

ni antara soalan-soalan yang aku tak suke dengar dan malas nak jawab...sebab jawapannye aku malas nak cakap...so, this is warning..try not to ask me again and again...

  1. camne kat U? best tak?...............................(aku baru seminggu kat sini, camne aku nak nilai best or tak? korang nak aku jawab best sbb ade entertainment ke or sebab ape? aku malas nak jawab sbb perkara ni subjektif...ade ke sesuatu benda tu perfect?)
  2. susah tak belajar kat U?..............................(korang ni tak pernah dengar ceramah motivasi ke? or tak pernah dimotivasikan? kalo usaha lebih, rajin, berdoa, senang la belajar...kalo main2, asyik bercinta aje, subjek senang pun jadi susah...kalo orang lain kate susah, lantak kat diorang la...korang percaya orng sape suruh? lebih baik percayakan diri sendiri...)
  3. U mane yang bagus?...................................(korang ingat korang bagus sangat?? nak memilih tak tentu pasal apsal? kalo dah pointer ciput, jgn le mengada2 mengharapkan gunung emas...gunung semanggol pun lom tentu korang leh dapat.ikut priority masing2 la...)
  4. Apsal amik U jauh2?..................................(suka hati aku la nak pilih U mane...kalo leh lagi jauh pun takpe...oversea pun takpe...jgn le jadi katak bawah tempurung..korang ingat semanggol tu nak bukak universiti ke? parents aku sendiri galakkan aku soh berdikari..dan pergi jauh cari pengalaman)

sekian....