Please Click Here!

Wednesday, September 2, 2009

feel so down

result test 1 communication enginnering dah kuar..
aku berdebar2 sgt coz too many question i can't anwered it as well..

pergh..

25 setengah over 60...fail? damn...
what i've done?
i have an effort. i study well.
i do some exercise.but certain part in exam i can't remember.aku ni pelupe.buakan aku tak study?
huhu....aku tengok org sebelah...35/60? alamak.
toleh belakang 45/60? wuargh....mata aku mula berkaca.bukan aku malas.bukan aku kuat tidur.
aku rasa sedih sgt.

balik je bilik ape lg..aku nangis ar..aku mesej ayah...

"i don't know what's wrong with me.i take more effort compare last semester. why i still cannot get a good achievement? my friend get 30-40 marks over 60.then how come i just get 25?..my friend asyik tidur, lengah2...too slow but how come im so down? sometime i feel fed up.dun tell me it is coz of luck."

aku pun pergi release tension..nyanyi 3 lagu during choir class n enjoy myself even tgh pose..
then aku balik, ayah reply...

"anything that we plan to do something, we must have two plans whether A or B. If u success plan A, u proceed. If u fail this plan, other choice is plan b. In this case, in my opinion, u did not prepare timetable n planning. Majority of the students at this level, they studied using energy not their mind. So i hope u think about it. U must have rest, watching movie, exercises n a lot of discussion. C u later..."

i repeat...ooo....then i realise, im just study hard.not smart...im just using energy not my mind.even i do an exercise but then still cannot answered a question this is because i just do.im not think, im not remember. n i cannot tackle the question...

something need to be changed..


Friday, August 21, 2009

Monday, August 17, 2009

keletah aqif

ni cerita pasal adik aku yg bongsu..
suke sgt main drum.
penah sekali aku bawak aqif pegi studio ayah,
baru sampai parking, aqif dah cakap "bong bong"..
aku ingat benda ape lah...mak aku cakap, "bong bong" tu drum.
biler dah naik studio, dier tak pikir ape dah.terus amik drumstick.
tak peduli org dah.ajak gi jln tempat len pun tanak.
nak main bong bong..



Saturday, August 15, 2009

wireless streamyx

post aku yang aku bengang (11 June) hr tu..baru skrg org streamyx dtg..
n skrg aku dapat gune internet dgn gumbira...

sepatutnye aku cuti pertengahan sem next week, but tarikh cuti diawalkan sbb H1N1..awal start hr rabu hr tu...
aku pun balik dgn gembira..
rindu kat aqif nyer pasal

Thursday, June 11, 2009

bengang pun ada

mane la org tm ni tak dtg2 umah lagi...dah 3 minggu aku tunggu..aku nak gune internet..ni tepon umah pun dier tak dtg pasang..bengang pun ada...kang aku terjah tm kang...sepupu aku lagi la lame...berbulan2 org tm tak dtg..dah malas nak tepon dah..dah byk kali tepon soh dtg...nak kene maki ke....haiyak...aku ni dah nak hbs cuti dah ni..

Sunday, May 17, 2009

rutin musim cuti

dah seminggu aku cuti.dok umah je..membuangkan masa tengok AF yang tah ape2..benci aku AF kali ni...siang pulak tunggu citer laura, pastu zati n si mawas, pastu aqso n madinah, pastu citer matahri..haha lepas gian tgk tv..wat mase ni leh lg relaks..nnt dah ade kete baru menggelupor tak diam..ke sana sini cam lipas...

cadangnyer start miggu ni kot nak belajar dgn ayah main keyboard kat studio..nama je anak cikgu muzik tapi langsung tak reti main even satu instrument...minggu ni start ngn keyboard then next kalo dah ade violin, main violin lak..tapi nnt dah masuk U nak main ape? haha main keyboard laptpop jer...

aku harap cuti ni aku dapat menambah berat badan dari 32kg sampi ke 35 ke...bleh ke? makan banyak dah ni...adeh..berat aku susah nak naik..tak sesuai dgn umor ku yang dah masuk 22 tahun....

oklah..aku nak sambung keje ku mencari duit haha....(biasiswa or pinjaman)..sape2 ade information, share la yer

Thursday, May 7, 2009

yeah.merdeka

selesai exam..ape lagi...balik kampung la..tak sabar nak jupe aqif tomei tu...nak tium2 dier byk2..
hhmm...last paper, electronic digit...pergh..jawapan sumer dalam otak..bukan dalam buku..totally need to think by practically...as a designer sesuai la amik exam ni...aku duduk dalam dewan tu cam org tak betoi..kertas koyak2, tgk kanan kiri, mengeluh..goyang2 kerusi..adeh..dah ler mlm tidur sejam jer..roomate aku lagi la tak tidur beb..hhmm...

forget about it..ni...sape nak tolong aku angkat barang ni?? sape nak tolong kemas ni..?? barang nak letak mane ni..stor sumer dah penuh..problem da..skuter aku lagi...sib bek ade classmate mase kat poli dulu..so, letak umah dier la..dekat kluang aja...pengsan aku ptg ni nak nek motor ke kluang..dr bt pahat..tak pelah..asalkan en b ade...ke mana saje akan ku follow...

ape program balik ni ek? semestinyer la takkan duduk goyang kaki, kene tolong emak, tolong ayah, jadi driver...adeh...takpe...asalkan dapat main dgn aqif..mane abg aku ni...gua mau roadtax kete..kang tak balik lak aku nih..semalam dah ler ade roadblock..jenuh pusing2 jalan..alhamdulillah..sib bek lepas dr polis...

di sebalik keseronokan nak balik ni, jauh di sudut ati aku ni, cuak giler ngan result exam..so far lulus lagi ni..hhmm...paling cuak paper analisis...en nazib, tolong lah bg saya lulus...saya bukan tak study...study...tak cayer tanye roomate saya...

lepas ni tak dapat la selalu online dah...laptop ni akan berehat..cian dier letih satu sem ni..ok ok...rehat yer "lappy"...

sambung kemas barang da...............................................

Tuesday, May 5, 2009

tafsiran mimpi

malam tadi aku mimpi ular banyak sgt..kat hutan kot..entah la..aku ingat2 lupe..ade ular besar tu..nak kejar aku..cuak giler..he..dah ler aku geli ngan ular..aku pun google pasal tafsiran mimpi tentang ular...ini yg aku dapat :

Tafsiran mimpi mengenai ular :

-Jika bermimpi digigit ular, maka pertanda akan mendapatkan pasangan hidup.
-Jika bermimpi melihat ular yang banyak, maka pertanda akan mendapatkan kebahagiaan yang tak terduga.
-Jika bermimpi dikejar ular, maka pertanda ada seseorang yang mencintai Anda.
-Jika bermimpi melihat ular masuk rumah, maka pertanda akan kedatangan tamu yang membawa kebahagiaan.
-Jika bermimpi dililit ular, maka pertanda akan melaksanakan hajat.


malam tadi aku mimpi ular yg banyak..hhmm..ikut tafsiran, akan mendapat kebahgiaan yg tak terduga...pastu lastnyer aku mimpi dikejar ular, maksudnyer ada seseorang yg mencintai aku..
aku harap tak ade la petanda buruk..mimpi ni kan mainan tidur..tp malam tadi bukan mainan lagi dah ni, cuak giler sampai berpeluh2..

p/s: seseorang mencintai aku?

Monday, May 4, 2009

monolog hatiku

tetibe aku terasa sesuatu...
mata mula berkaca.
terbayang kehidupan 4 tahun yang dulu...
3 tahun yang dulu...
ape yg telah aku lalui selama ni?
aku bukan diri aku yg dulu.
diri aku yg dulu tak macam diri aku yg sekarang.
Ya Allah..telah banyak kesalahanku..ampunkan aku Ya Allah.
aku lupa, aku alpa, aku lalai..siapa diri aku yg sebenarnya..
aku rindukan diri aku semasa aku di tingkatan 3 dahulu..
aku benci diri aku sejak aku di tingkatan 4 hingga sekarang.
lately ni pelbagai perkara yg bermain di pikiranku.
aku rase macam baru terjaga dari mimpi.
di mana diri aku yg dulu?
kenapa aku macam ni? kenapa aku jadi macam ini?
mata berkaca lagi.
tak nampak.
kabur....................................................................................
sebutir air mata jernih mengalir di pipi.
lagi dan lagi

Sunday, May 3, 2009

seuntai kata

aku terbaca satu ayat dari Novel "Ayat -Ayat Cinta"

"Kamu tidak akan mungkin bisa memenuhi segala kesesuaian dengan hati semua manusia"
~Imam Syafii~


setiap ape yg kiter wat, pasti ade org kutuk, yg baik pun org kutuk, yg jahat lagi la org kutuk. buat ape dengar cakap org?? buat je ape yg ko rase bagus dan baik. pedulikan ape org cakap. yang baik dijadikan teladan, yang tak baik jadikan sempadan

Tuesday, April 28, 2009

jalan jalan ke UTM Skudai




lepas paper peranti semalam, pg td aku , fikry, hamdan n kecik gi skudai.teman hamdan li laptop.kawan dier, student UTM tunjukkan tempat nak beli laptop tuh..dekat2 taman U, skudai jer. masuk2 je UTM, pergh...besar giler.kagum aku tgk.cantik.redup2 jer. fullamak...terdetik kat hati ni...cam rugi jer tak apply sini.so, kitorang benti jap kat tasik, snap2 pic.tambah lak diorang sempoi jer kalo bergambar.cayalah....kuar je UTM, nampak lak nike factory..tension jer biler terkenangkan student UTM byk kemudahan...jalan depan lagi skit ade Jusco...best giler..pas beli, jalan2 kat plaza angsana..pastu balik singgah burger king..dua kali makan dah ni..

Thursday, April 23, 2009

adoi.kene ulser lagi

tension aku.selalu sgt kene.boleh dikatakan tiap bulan.lambat baik lak tu.terseksa nak makan, senyum, bercakap.kurang selera makan aku. aku dah minum byk air.tapi kene gak ulser.selalu gi toilet ade ar.benci aku.so, kat sini aku ade cari information skit pasal ulser.

Apakah puncanya?

Punca sebenar ulser mulut tidak diketahui. Ia sering dikaitkan dengan :

  • Stres
  • Perubahan hormon
  • Jangkitan
  • Kekurangan zat makanan
  • Alahan
  • Rawatan radiasi
  • Rawatan kemoterapi

Apakah masalah yang timbul berkaitan dengan ulser mulut?

Ia sering dihubungkaitkan dengan :

  • Rasa membakar di dalam mulut
  • Kesakitan
  • Ketidakselesaan yang berpanjangan
  • Hilang selera makan
  • Demam

Berapa lamakah ulser mulut akan sembuh?

Kesakitan akan berkurangan dalam tempuh 3 - 4 hari tetapi ulser biasanya akan mengambil masa 10 - 14 hari untuk sembuh sepenuhnya.


Perhatian yang perlu diambil jika mengalami ulser mulut

Dapatkan pemeriksaan doktor pergigian jika ulser mulut masih berlarutan melebihi dua minggu. Pemeriksaan penting untuk menentukan tiada lesi kanser dan pra kanser mulut.


Apakah yang boleh dilakukan untuk mengurangkan rasa sakit?

Cuba petua di bawah untuk menghilangkan rasa sakit :

  • Berkumur dengan bahan kumuran antiseptik.
  • Sapukan gel analgesik atau gel penahan sakit
  • Kekalkan kesihatan mulut yang baik.
  • Makan makanan yang lembut.
  • Kurangkan makanan pedas dan berempah.
  • Minum air secukupnya.




Tuesday, April 21, 2009

hobi





start masuk sini dah lame tak edit gambar.
lepas habis exam ni, cuti sem aku nak jadi giler edit gambar.huhu.
walaupun tak bape cantik tapi takpe asalkan aku puas.
ni antara koleksi lama



convocation day




Monday, April 20, 2009

final exam

exam exam...
huh..malas giler nak study..asyik tertidur jer.
aku baru lepas exam math..ade lagi 5 paper..entah ape aku jawab math..merapu je lebih.
ni jadual aku..



ISNIN BSM 2913
20 APRIL 2009 MATEMATIK KEJURUTERAAN 3
9AM-12PM SEKSYEN 13
F2 ATAS


RABU UMS 1113
22 APRIL 2009 KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MUTAKHIR MALAYSIA
9AM-12PM SEKSYEN 8
F2 ATAS


JUMAAT UMM1312
24 APRIL 2009 BAHASA MANDARIN
3PM-6PM SEKSYEN 3
F2 ATAS

_______________________________________________________________________


ISNIN BEE 2273
27 APRIL 2009 PERANTI ELEKTRONIK DAN APLIKASI
2.30PM-5.30PM SEKSYEN 7
F2 BAWAH


_______________________________________________________________________


ISNIN BEE 3113
4 MEI 2009 ANALISIS DAN SINTESIS RANGKAIAN ELEKTRIK
9AM-12PM SEKSYEN 3
F2 ATAS


JUMAAT BEE 2233
8 MEI 2009 ELEKTRONIK DIGIT
8.30AM - 11.30AM SEKSYEN 7
F2 BAWAH

Saturday, April 11, 2009

kecantikan lelaki dan kegagahan wanita

Kecantikan lelaki :

1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun,
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka
6) Lelaki yang tak pernah putus asa

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati.Seluruh kecantikan yang ada pada Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.



Kegagahan Wanita :

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan,tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah,adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menangung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan


Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman.Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.


* aku cuba untuk menjadi wanita yang gagah...

Friday, April 10, 2009

presentation project



ape yg aku nantikan dah tiba...alhamdulillah..lega.dah lepas presentation.menang lak tu. thanks to member group. ira, tirah, dibah, asfar, azriza and kak mar. thanks kerjasama yg korang berikan even ade perselisihan faham n naik marah wat keje, alhamdulillah group kiter menang tapi tak tau ape kelebihan group kiter.mungkin rezki kot...sempoi je dak kelas aku.mmg happening.dalam dewan tu kelas aku je yg paling mencapap. happy2 and amik gambar sumer..best la korang. terkejut lak biler dier umumkan pemenang. congratulation gak kat group muri, waheeda, en rizal, wani..tak sia2 bersengkang mata yer..hehe...

ape yg aku nantikan

yang aku nantikan wat masa ni ialah....
  1. nak habiskan projek digit cepat and nak present cepat and nak lega cepat.
  2. nak balik kampung nak cium aqif
  3. nak makan masakan mak
  4. nak pegi konvo
  5. nak exam cepat
  6. nak cuti cepat
aku memang tak penah rasa cuti lama2.habis spm dulu aku keje.cuti sem poli aku keje.habis poli aku terus keje.so, cuti kali ini aku nak enjoy.

Thursday, April 9, 2009

first time di tag

TAG 1

1. WERE YOU NAMED AFTER ANYONE?

nana kecik, doraemon and bird

2. WHEN WAS THE LAST TIME YOU CRIED?

semalam

3. DO YOU LIKE YOUR HANDWRITING?

sometime if using "pilot G-tec-C4" 0.4

4. WHAT IS YOUR FAVOURITE LUNCH MEAT?

ayam

5. DO YOU HAVE KIDS?

no

6. IF YOU WERE ANOTHER PERSON WOULD YOU BE FRIENDS WITH YOU?

no. i love myself.

7. DO YOU USE SARCASM?

always

8. DO YOU STILL HAVE YOUR TONSILS?

jap nak check

9. WOULD YOU BUNGEE JUMP?

dun want

10. WHAT IS YOUR FAVOURITE CEREAL?

coco crunch yg ori

11. DO YOU UNTIE YOUR SHOES WHEN YOU TAKE THEM OFF?

no

13. WHAT IS YOUR FAVOURITE ICE CREAM?

ice cream chocolate

14. WHAT IS THE FIRST THING YOU NOTICE ABOUT PEOPLE?

baik or tak

15. RED OR PINK?

dua2 tak suke

16. WHAT IS YOUR LEAST FAVOURITE THING ABOUT YOURSELF?

study last minit

17. WHO DO YOU MISS THE MOST?

muhammad aqif iman bin sahariman

18. DO YOU WANT EVERYONE TO COMPLETE THIS LIST?

up to u all

19. WHAT COLOUR OF PANTS AND SHOES ARE YOU WEARING?

Brown. dlm bilik wat pe pakai kasut

21. WHAT ARE YOU LISTENING TO RIGHT NOW?

maia - ingat kamu

22. IF YOU WERE A CRAYON, WHAT COLOUR WOULD YOU BE?

blue

23. FAVOURITE SMELLS?

bau stokin masam

24. WHO WAS THE LAST PERSON YOU TALKED TO ON THE PHONE?

my little one fikry

25. DO YOU LIKE THE PERSON WHO SENT THIS TO YOU?

suke

26. FAVOURITE SPORTS TO WATCH?

sport toto

27. HAIR COLOUR?

Black

28. EYE COLOUR?

black.asean people

29. DO YOU WEAR CONTACTS?

No. Like wearing my JOOP spectacle

30.FAVOURITE FOOD?

western n masakan mak

31. SCARY MOVIES OR HAPPY ENDINGS?

happy ending

32. LAST MOVIE YOU WATCHED?

fast n furious 4

33. WHAT COLOUR OF SHIRT ARE YOU WEARING?

blue black

34. SUMMER OR WINTER?

tak penah rasa

35. HUGS OR KISSES?

both at the same time

36. FAVOURITE DESSERT?

puding custard

37. MOST LIKELY TO RESPOND?

smile

38. LEAST LIKELY TO RESPOND?

question that no answer

39.WHAT BOOK ARE YOU READING?

digital electronic

40. WHAT IS ON YOUR MOUSE PAD?

mouse la

41. WHAT DID YOU WATCH ON TV LAST NIGHT?

tak dapat tengok tv

42. FAVOURITE SOUND(S?

frog sound

43. ROLLING STONES OR BEATLES?

beatle

44. WHERE IS THE FURTHEST YOU HAVE BEEN FROM HOME?

Singapore and Danok, Thai

.45. DO YOU HAVE A SPECIAL TALENT?

creative

46. WHERE WERE YOU BORN?

Kat Hospital Teluk Intan

47. WHOSE ANSWERS ARE YOU LOOKING FORWARD TO GETTING BACK?

Kak Xue


TAG 2 ( 10 perkara pasal En Gecko )

  1. nama betoi tarmizi
  2. creative
  3. couple with cik daisy
  4. suke makan tak ikut time
  5. susah naik berat badan
  6. suke baca manga
  7. lahir kat hospital ipoh
  8. ade motor 125
  9. suke kaler itam
  10. classmate uqbah, mursyid n yunus

Sape yg dah bace tolong jawab tag ni yer

sebuah pertemuan

Sebuah Pertemuan
Album : See You D IPT
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com


Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan
Ada kalanya langkahku tersasar
Tersungkur di lembah kegelapan

Bagaikan terdengar bisikan rindu
Mengalun kalimah menyapa keinsafan
Kehadiranmu menyentuh kalbu
Menyalakan obor pengharapan

C/O 1:
Tika ku kealpaan
Kau bisikkan bicara keinsafan
Kau beri kekuatan, tika aku
Diuji dengan dugaan?
Saat ku kehilangan keyakinan
Kau nyalakan harapan
Saat ku meragukan keampunan Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

(*) Menitis airmataku keharuan
Kepada sebuah pertemuan
Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran
Kau gilap cahaya kebahagiaan
Tulus keikhlasan menjadi ikatan
Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan

C/O 2:
Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga
Mekar tidak pernah layu
Damainya hati
Yang dulu resah keliru
Cintaku takkan pudar diuji dugaan
Mengharum dalam harapan
Moga kan kesampaian kepada Tuhan
Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Ulang (*)

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati
Menunjuk jalan dekati-Nya
Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai
Kejujuran yang kau beri
Mengajarku mengenal erti
Cinta hakiki yang abadi

Tiada yang menjadi impian
Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan
Sekeping hati seorang insan
Bernama teman


idea nak upload lirik ni datang biler ternampak status ym uqbah, "sebuah pertemuan". tak tau ler ape yg dier maksudkan tapi lagu ni memang agak touching hati aku. teringat pertemuan dgn kawan2 di intel,penang. rindu kat uqbah, arif, kak aini n kawan2 yg lain. aku jarang jupe kawan yg betol2 touching hati aku. entah nape sejak aku keje kat intel aku dapat kawan2 yg best.syukur..alhamdulillah.aku gembira n bahgia sgt dgn kawan2 kat sana.aku appreciate sgt.teringat lepas keje gi jalan2 kat queensbay.makan2.dpat gaji masing2 ade benda nak beli.even aku sorang je perempuan,biler time aku nak pilih kasut uqbah mesti support aku, tambah lagi biler beli kasut nike.yg fikry lak suke gaduh2 gurau ngan uqbah pasal converse n everlast.arif lak sporting layan je kepala kitorang.sanggup galas bag laptop ke mane aje aslkn dapat luangkan masa ngan kitorang...

wargh..aku rindu saat itu...saat bersama ngan korang...

biler dpat gaji kelakar teringat korang divide2 duit nak bayar duit umah kat kak wati. yg aku tengok je.haha...aku ade gambar korang time tuh..nih dier..




















kelakar la korang ni...kalo bab makan lak uqbah suke mcd...fikry n arif suke nandos...tapi kalo takde idea n gaji tak masuk lg, mesti tak lupe kedai ismail ikan bakar..

yg lain2 nye gambar aku upload kat fotopages je la ek...aku pun pening tgk gambar korang byk sgt..


Sunday, April 5, 2009

Rahsia Bulan Kelahiranku

SEPTEMBER

* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* orang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
* Suka sukan, hiburan & melancong.
* Kurang menunjukkan perasaannya.
* Terluka hatinya sangat lama disimpan.
* Terlalu memilih pasangan.
* Sukakan benda yang luas.
* Bersistematik

Friday, April 3, 2009

penghujung sem

aku amat tertekan lately ni...
semua test 2 aku tak dapat jawab.
aku jd blur biler masuk dewan.
macam aku tak study ape2.
projek lagi kene siapkan.
preparing utk konvo lg.
inilah cabaran yg aku perlu tempuh.

Saturday, March 28, 2009

test 2 analisis

haha...dgn bangganya aku menjawab test 2 tadi...
aku berjaya membuat formula sendiri tanpa aku tahu dari mana asal usulnya.
nama jerk dak elektrik.tapi biler dapat circuit, cam budak awam tengok circuit.

susahnyer la exam...apsal la soalan tah ape2.kalo nak bg soklan susah, buku modul tu tunjuk la yg susah2.ni kalo parallel tunjuk 1cap, 1res, 1ind...contoh pun tak byk.sib bek ade buku fundamental.

beria2 aku study bode plot, last2 aku tak dapat wat transform function.dah tu camne nak wat bode plot? aku nak hentam pun tak tau camne gayanyer.

aku bersedia ape saje yg aku dapat nnt....learn from mistake

Wednesday, March 25, 2009

sharing is caring

teringat waktu keje dulu...
Ch always said "sharing is caring"...hehe....
i'm always remember a moment with my friend in Intel..
but its not that i want to share...
i wanna ask u about a skill that u familiar with...or expert in...


I like edit photo...but i dun have a skill...selama ni aku men belasah je edit photo...tu pun gune photo impact.kalo gune photoshop, naik biru mata aku..kot..so, sesape yg ade minat cam aku nih, ringan2 le tangan utk bg komen or cadangan or idea yg leh di share ek...

sape kat sini pandai gune macromedia flash?? aku rase cam rugi lak aku tak g kursus 3p dulu. yelah...lepas habis final kat poli dulu, aku sibuk cari rumah sewa kat penang n mula hidup baru kat sana.biler aku dah masuk U, aku rase boring present gune power point. aku rasa flash ni penting sbb leh attract lec dgn gaya persembahan...lagipun aku minat benda2 camni..kalo sesape tau kat mana, n cara camne aku nak practise flash dalam masa cuti 2 bulan nnt, share la ngan aku yer.

lagi satu minat aku edit photo, sape tau, selain gune movie maker, ulead video toolbox, software ape yg best utk edit movie..kasik gempak sikit. nnt leh la aku wat video kelas ker...koleksi gambar2 aku ke..

ape lagi ek yg aku minat...hhmmm....nnt aku update lagi yer...
aku minat benda2 yg berkaitan dgn art...sbb waktu sekolah dulu, lukisan aku cantik2, n selalu pamer kat kelas..hehe..rindunyer time sekolah dulu, bawak apron, beli water colour..beli crayon buncho..kalo mak aku beli yg murah, mesti lukisan aku tak bape cantik.yelah..dah colour murah kan..lg satu, aku ni cermat, aku dah naik sekolah menengah pun colour aku elok lagi...

tapi aku dah termasuk bidang engineering...electric lak tuh...aku minat komputer, tapi kat sini belajar analisis litar la....sistem kawalan la...pening aku..aku leh di kategorikan lambat skit utk catch up subjek ni. ala...keje nnt bukan gune pun, cthnye time math hr tu, soklan tak bg formula, hangin aku. bg jer lah formula. giler nak hafal semua. otak aku bukan cam komputer, komputer pun leh black out gak. keje nnt senang je, gune formula yg dah siap dalam software, key in data jer...bukan nyer kene sibuk hafal formula.dalam meeting pun bos takkan tanya, ape formula2...gune je software.

ape pun, aku teruskan jugak cabang yg aku tak bape minat ni...utk masa depan aku jugak...sekali aku dah melangkah, aku akan terus berlari walaupun aku lari lambat.takpe...aku kene kuatkan semngat...argh......

Tuesday, March 24, 2009

inside

i hurt
i cry
i scream
i pound
i'm angry
i get sick
i doubt
i regret
i yearn
i drown
.....i feel pain....

the thinnest of my heart

my life get suck because of you...
suddenly it blow away.
just because of you, friend... just a small matter u want to mention and argue.
are u a kid or adults?

who u think u are? huh...
seems dun want to say anything..i just keep quiet.but my heart...)*^%$#^$#
.im tired because of u friends..
tired..sick..its hurting me..


be careful of what you say,
coz friendship can end in one minute because of a stupid word


you can't see i'm hurting..
you don't notice the pain,
it feels like everyone else
is sitting in the sunshine..
......while im drowning in the rain......

Monday, March 23, 2009

budak ini

>> jom gi jupe lecturer
<< ok.kol 9pg
.....................................................
>> kol 10pg leh tak?
<< hhhmmm...ok
.....................................................
>> kol 10.30pg pulak leh tak?

[mu ingat lecturer nak tunggu mu ker?. jgn main2 camni..cakap cam keling.]

lecturer dah takde...mampus mu nak cari...biler nak jalan projek kalo camni?

Friday, March 20, 2009

test 2 math

best giler soklan math td...
buku jwpn aku kosong..utk satu muka surat ade setengah je jalan kerje.langsung takde jwpan akhir.
aku buntu..confuse...
soklan byk giler.aku penat..lelah utk berpikir..
aku hanya spend masa 1 and half day to study n cover all chapter 2...chapter 3 langsung tak study.
badan aku letih.tak cukup rehat..mata aku pedih.lambat tidur n nangis mlm2..otak aku letih utk berpikir sumer tu..aku berserah utk gagal.
aku tak kisah.sbb aku mmg tak sempat nak study.byk buang masa prepare presentation.
lepas ni ade keje yg menunggu aku..solder utk litar digit n wat projek analisis...projek peranti tak tau lg camne...


*time camni aku rindu suasana keje.......

Tuesday, March 17, 2009

kelam kabut hari ni

best giler aku hr ni....adventure..kat bawah ni aku citer ape yg aku wat utk hr ni...sebenarnye hr ni adalah hr presentation mandarin...tp slide aku tak siap, tak record voice, tak wat hyperlink lg, tak tulis pin yin lagi...character pun takde lg..tp mlm td aku n group aku dah wat sampai kol 4pg..tp baru siap dalam 20%..nyawa aku waktu ni paras tengkuk...ni yg aku wat dr pg..
  1. kol 10pg gi HEP, sattlekan PTPTN
  2. gi bank muamalat, tp bookstore tutup, so, cancel la cucuk duit dulu..kalo bookstore bukak, baru aku cucuk duit..tp ni dah masuk 3 hari tutup ajer...bengang aku..
  3. balik kolej, amik mira gi unit koko, daftar koko utk amik sem depan..aku nak masuk muzik moden, sbb minat, tp takde geng lak...so, aku ikut mira amik koir
  4. pastu gi cr Mr Lim, lecturer mandarin.nak mintak tlng translate dr malay ke pinyin, last minit lak tu, cuak gak kalo dier marah dgn sikap pelajar2 dier yg wat last minit.tp mslhnyer hr2 kitorang ade keje.
  5. so, aku letak mira dulu kat bilik mr lim n balik kolej amik wani lak.dier pun nak wat pinyin gak.
  6. dah borak2 ngan sir, n sattle, aku balik kolej hantar wani dulu. sir ckp, kene hantar report n semua group present. terkedu aku dgr, aku baru siap dlm 20%, camne nak siapkan dalam masa 3 jam...adoi...ngan report sekali.cepat2 mesej azi, concentrate pada report.
  7. pastu g blok pensyarah amik mira lak..pastu balik, mkn.lupe mkn ubat lak td.
  8. pastu pulun ar..ape lagi...kepala serabut wat slide, azi n mira lak pening nak atur ayat...haha..memang kelam kabut..kalo nampak monyet menari2 kat tepi tingkap pun kitorang tak heran time tu..group lain, wani, nini, kak yan lak ade kat bwh bilik aku..dua2 pulun..haha...
  9. dah kol 4 ni...tak siap lagi...tak record suara lagi...last2 kitorang potong isi.asalnyer 3 soklan, jd 1 jer soklan, akan kantoi, tp nak siappunyer pasal.
  10. then, kol 4.10ptg (time tu dah start kelas n start present, aku lak ade kat bilik lg tgh pulun siapkan slide, report dah siap sikit), nini, mira, azi tak g kelas lg, comfirm ssh dpat bas, so aku soh wani n mira g dulu, pastu dtg balik amik aku, pastu dtg balik amik aku lak..ulang alik la..problem helmet lak...takde helmet, jenuh la gi bilik org, pinjam helmet...
  11. kol 4.30 baru aku turun, g kelas.kelakar tgk mira naik moto aku...sblm ni tak berani bawak sbb skuter...comel n jangok sekali...hehe...
  12. sampai2 kelas, ade lbh kurang 15 group present dalam masa 2 jam, aku rasa sgt yg group aku tak sempat, bagus gak, kalo hr len aku present, leh tambah balik isi. last2 lec ckp sambung khamis lepas test mandarin..huh..lega..tp sbnarnya, bayk lagi benda kene wat, prelab analisis, study mandarin n math, present peranti...aduh..
  13. pastu balik, wani hantar azi dulu, then wani dtg amik aku, pastu aku lak dtg balik amik mira...cian azi...demam...so, mintak tlng wani hantar azi dulu..
  14. pastu, kol 8.30mlm kelas ganti math pulak. lg sekali aku lewat.diorang kate kelas kat blok G, tp aku tak tau blok G kat ne..dah nak hbs satu sem, leh plak aku tak tau blok G kat ner..
  15. kol 8.35mlm baru aku n mira gerak gi kelas...tp kitorang gi kelas kat bilik kuliah...kitorang silap, sepatutnye kat blok G, kat FKEE. pastu kene tahan lak ngan mamat arab yg tau cakap english je kat sini.mintak tlng aku n mira wat bm kat diorang.sian..tolong le wat ayat kejap..sib bek bi diorang senang paham n jelas...senang aku nak tlng diorang...
  16. last2 sampai kelas kol 9.15mlm..lambat giler..
  17. skrg aku kat bilik, nak wat prelab analisis yg belambak giler n nk sambung peranti..

sekian, terima kasih..............

Monday, March 16, 2009

project last minute

wuargh....dah kol 3.30pg...aku n mira tak tidur lagi...biul pale otak menyiapkan projek mandarin..
awas ya! ini bukan keje bertangguh, tapi ini keje yg dah lepas high priority...
ate, dah byk benor keje, so, kene siapkan ikut sequence ler...
jenuh ni...nak edit slide, edit hyperlink, gambar2, nak translate ke dlm pinyin lg...taip characteristic lagi...

sib bek esok kelas kol 4, n present kat sir kol 4ptg...tp pg ler aku de hal..nak g hep, nak sattle ptptn, nak g beli buku kat uthm bookstore...

yg penting, ni saat2 yg aku impikan waktu keje dulu...dulu waktu keje nak belajor...hah..nah...amik..


*azie tidur berdengkur....ZZZZzzzzZZzzz

Sunday, March 15, 2009

ulser

setelah sekian lama, baru hr ni aku makan nasik. dah 3 hari aku tak makan nasi. ni semua gara2 mulut aku kene ulser.ni first time aku kene ulser kat sini. sedangkan aku selalu minum air.selalu bawak botol air g kelas.tp aku kene ulser gak..

dulu waktu keje kat intel, sejuk giler, tekak kering, no wonder la kurang air. n tiap bulan la muka aku nampak kat panel klinik. MC sbb ulser je. memang mcm luka kecik. tp ulser ni menyebabkan aku takde mood, tak selera nak makan. luka sampai dua lak tu. besar. aku makan roti je lately ni.

ape2 pun, aku skrg tgh ponteng kelas electronic device dr Ariff. kol 2.30ptg krg baru aku nak g PKU (pusat kesihatan Uni) harap2 dapat le MC. at least status ponteng aku bertukar jd excuse MC...



*td ayah n mak call, diorang mkn mee udang kat port well...huhu...sedapnyer...
*ayah ckp semalam ayah masuk paper sinar...kat sini tak de jual paper sinar..balik nnt baru dapat tgk paper berita ayah..

things need to do

  1. project digit..(high priority)
  2. project mandarin..(high priority)
  3. project analysis..(asap)
  4. project electronic device..(asap)

kalo sumer high priority, kalo sumer nak kene cepat, hbis tu? nak wat mane dulu?
badan ni takleh dikerat2....otak ni takleh nak switch sana sini...ini sudah menguji tahap keupayaanku!!

Friday, February 13, 2009

good luck



good luck for all my loving friends...
i hope everything will go smooth..
study hard....and smart...

Friday, February 6, 2009

test oh test

aku dah study..
why im still cannot answer properly???
can you tell me?

Friday, January 23, 2009

jom ke Singapura

first time g singapore..lom ape2 lagi, aku dah berjalan2 sampai ke singapore.
pekan batu pahat pun aku lom habis explore lagi...
asalnye mira, kawan aku ni nampak iklan trip to singapore.1 hari=rm100.gune passport group.
memandangkan aku still ade duit lagi simpanan gaji aku, so, aku memang nak le pegi melancong ke oversea.hehe...
so, kitorang sumer cam sembang2 nak gi...tapi sorang pun tak amik action.last2 aku kuarkan hp terus call.ckp nak join trip.senang.kasi nama kat email then nnt wat perjumpaan.

so, after bayar n dengar penerangan dr fido sikit2 kitorang pun yakin nak g n dlm proses wat passport.
aku n kawan2 aku pun wat passport, tukar singapore dolar n prepare ape yg nak bawak g trip nnt.sib baik aku bawak kamera aku.so, excited le nak amik gambar... 1 dolar=rm2.36...mula2 aku tukar rm200 je..dapat 83 dolar...rase cam tak cukup..then, at last aku tukar lagi rm50, n dapat le dalam 20dolar....

trip kitorang start pagi.then lepas sampai kastam sumer...first kitorang g singapore city gallery..first impression aku tengok, cantik giler..tak sesak...bersih..teratur..singapore city gallery kiter leh tengok camne keseluruhan singapore..that represented by building's model..n so on..overall galery ni describe ape yg ade kat singapore..time ni baru aku tau pelakon pua chu kang tu rupenye memang arkitek betol.ingatkan pelakon je. ade lam adik badik dier lagi..lim chu kang..




city gallery


pastu kitorang g merlion park...sini ade replika singapore(singa+ikan).kalo amik gambar kat sini, memang terbukti la yg kiter penah sampai singapore..hehe...best gak kat sini...ade taman..bersih je..n dari sini leh nampak eyes on singapore...macam eyes on malaysia..tp kitorang tak leh gi sbb still on maintenance lagi..


merlion park

then, kitorang g arab street..utk shopping, solat, makan..shopping tak la banyak sgt..tapi habis gak dalam 60dolar..beli souvenir..kang aku balik roomate aku kurung kat luar lak sbb tak beli souvenir..so, aku pun beli la keychain, tshirt utk adik aku..lepas solat pe sumer...kitorang gi pulau sentosa...tempat yg mesti pergi..kat sini memang ade macam2.




arab street

sampai je pulau sentosa, aku tengok banyak sgt entertainment..first kitorang naik tiger sky tower..dier bawak kiter pusing tengok singapore 360darjah..tiket 18dolar...best gak le..tapi rase cam sekejap sgt..pastu kitorang g naik cable car..best gak..merentas laut, nampak kapal, nampak MRT, mcm2 ler..mula2 mira tanak naik..dier gayat..tapi banyak kali kitorang pujuk..last2 kitorang tengok muke kecut mira waktu naik cable car..tiketnye 18.9 dolar..pastu kitorang rase cam dah penat dah ni..dah tak larat..










jalan jalan Pulau Sentosa

pastu kitorang menghabiskan duit kat kedai yg ade jual banyak oscar,..kitorang shopping lagi..aku beli poskad, n towel comel..pastu kitorang lepak2 makan roti sambil tunggu utk masuk tengok Song of the Sea...ni time kemuncak la..memang org nnt2 kan nak tengok song of the sea...aku terpk, ape benda song of the sea ni...sbnarnye, dier cam drama yg dalam setengah jam, gune projektor yg dier pantulkan kat air...selalu kiter tengok wayang, projector pantulkan dekat skrin, yg ni gune air..wat kat tepi laut..ade bunga api..best la...so amazing..bagus tol..sapa punya idea la ni..kagum aku...

pas habis, kitorang tido dlm bas cam nak pengsan..tak sedar ape...sedar2 dah kol 1.30 pagi kat dalam uthm...rase puas gak even 1 hari...

Wednesday, January 21, 2009

dah lame tak dapat tidur awal

aku rindu saat2 nak tidur awal..
minggu ni adalah minggu tidur lambat sedunia.
aku rase cam kepala ni dah naik pusing.keje banyak siot.
tutorial, proposal projek, kuiz, test..
adeh...
all i need is time..i need to manage my time...
minggu ni adalah minggu last sblm nak cuti..
even aku cuti pun, aku tak dapat rehatnye...
sbb mak aku dah siap cop aku utk jd driver..
gi hantar kuih, gi bawak farah g hospital, bawak farah g wat ic,
lesen aku lak rupenye dah mati..bulan 7 hr tu..aku tak sedar.
padahal aku selalu drive ke ipoh,penang, teluk intan dgn lesen yg mati..
sib baik tak kantoi..

berbalik topik tadi, roomate aku sumer dah tido..wa..aku nak tidor jgk..
aku tgh cari idea utk wat projek aku..
aku tgh chatting ngan CH, engineer aku kat Intel..ideanye banyak yg menarik..
tapi aku memikirkan kemampuan group aku utk wat..
susah hati tol aku ni..
aku nak tidor...tolong bg aku tidor awal

Tuesday, January 13, 2009

pesanan pensyarah

pagi tadi aku masuk kelas, nampak kat whiteboard tu tertulis camni...

"mari boikot Mcd, KFC and so on..."
then ayat tu menarik minat lec aku untuk memberi pendapat...Lec aku tanye, patut ke kiter boikot? boleh ke kiter boikot?
sebenarnye, orang macam kiter, pandai2 je nak boikot, tapi kiter berdiam diri...cthnye, Venezuela..amerika takkan serang venezuela, sbb diorang ade teknologi sendiri...kalo kiter boikot barang2 dari Amerika, boleh ke kiter hidup?
yg perempuan, boleh ke tak pakai lipstik MAYBELLINE? kalo kiter sakit, boleh ke kiter tak makan ubat-ubatan dari amerika? tgk pulak pasaran keje, bape banyak company Amerika?
waktu aku keje kat INTEL dulu pun, all the high tech equipment comes from Amerika..
kiter nak boikot amerika, tapi kiter takde kekuatan...ei..tak malu ke? ape yg kiter ade?
tgk negara jepun, teknologi tinggi, ade Amerika berani nak serang? so, aku cakap pada diri aku, n kawan2 sekalian, kiter ni amik course engineering...kene generate pemikiran kiter...barulah negara maju..kiter nak negara kiter cipta benda2 canggih..supaya org takut dgn Malaysia..
tp ape yg aku nampak skrg, kalo dah belajar tak paham sikit, mula gelabah kate lec tak pandai ajar la...ape la...suruh orang ajar la...ape2 pun, kiter kene belajar sendiri dulu, try paham, then baru mintak tolong orang...bukannye pergi sana sini mintak tolong orang diajar, tapi kertas sehelai pun tak bawak...camne nak generate otak kiter ni...camne nak jadi engineer2 yg professional?
aku pun belum sedar dari angan2 lagi....dah berapa minggu belajar kat sini, ape benda yang aku paham...all i need is time...aku perlukan masa utk belajar....

Friday, January 9, 2009

silap kelas

tadi aku jalan beriringan kawan2 nak pergi kelas...dari jauh aku memang dah nampak classmate aku yang lain gi ke kelas...kitorang pun sembang2 sambil naik tangga...biler naik tangga dah tak nampak yang lain2 tadi...bile masuk kelas, tengok dah ramai...pastu kawan aku azi, bukak pintu, pastu aku ikut and diikuti ira n mira...pastu..aku tengok dah tak banyak tempat kosong, kitorang cari2 tempat kosong, pastu aku ternampak kenape muka diorang lain? alamak...sepantas kilat aku terus kalih muka n badan2 sekali...tutup muka sebab malu....serentak tu kawan2 aku pun kalih muka diorang sbb masing2 dah tau salah kelas....pastu bdk2 kat kelas tu gelakkan kitorang...then kitorang masuk kelas kitorang yg betul...salah pintu aje....pintu sebelah2...mane perasan...adoi...malu....

pastu budak kelas kitorang lak yang gelakkan kitorang...

ni cerita hari tu lak...waktu aku sampai kelas, aku bukak pintu, pastu kawan belakang aku jerit2 sbb ade something kat kaki aku kat pintu kelas yg aku bukak tu...ade ular kecik...aku terjerit2 time tu ngan kawan yg lain...terkejut giler...betul2 kat kaki aku...dah le time tu bdk laki je yang ade dalam kelas....malu aku kerana bertindak tidak senonoh time tu...

dulu masa kat poli, aku selalu terjatuh...ade dak laki yang panggil aku "jatuh"...cam hampeh je....

terharu

sejak aku masuk U ni..ayah aku selalu call aku...tanye camne belajar...makan camne...ok ke bilik tu? kawan2 ok ke? lect ok ke? siap bagi harapan utk aku terus sambung master...
sebelum ni tunggu aku miscall dulu baru ayah aku call...mungkin ayah rasa seronok sbb anaknye sorang ni yg first masuk U..memang hasrat dier dari aku habis spm lagi...tapi aku dah kecewakan harapan parents aku time spm dulu...aku kecewa disebabkan kebodohan aku bercinta di usia muda...start dari situ aku kurang minat belajar...ini pengajaran yg aku pegang sampai sekarang...
abang aku just amik sijil kat poli jer...tapi, abang pandai berdikari...kerja macam2 utk cr pengalaman...skrg dah bukak bisnes sendiri...sape2 yg nak pasang cctv, networking, wiring...leh contact abang aku...officenye kat kajang...dah macam2 bangunan and company seluruh malaysia abang aku pasang...hopefully abang aku akan berjaya dalam bidang yang dier ceburi..
tapi aku still selalu contact ngan mak...siap kirim barang lagi...kat johor ni banyak benda murah gak...kerepek2, perencah2, pasu2, kain2...aku pun tak tau nak beli kat ne...nnt la free aku jalan2...
kadang2 aku takut, ayah terlalu mengharap...aku tanak kecewakan harapan mak ayah...hari2 aku ingat mak ayah pesan...tapi aku takkan mengalah....susah le macam mane pun...or merangkak la camne pun...aku usahakan dulu...Insya Allah...
so far, aku hanya perlukan masa untuk study sendiri n catch up balik ape yg tertinggal...kadang2 kelas sampai kol 6 ptg aku tak concentrate sgt....

aku nak berjaya...aku pasti boleh....aku jangan malas.....

soalan soalan yang aku rimas...

ni antara soalan-soalan yang aku tak suke dengar dan malas nak jawab...sebab jawapannye aku malas nak cakap...so, this is warning..try not to ask me again and again...

  1. camne kat U? best tak?...............................(aku baru seminggu kat sini, camne aku nak nilai best or tak? korang nak aku jawab best sbb ade entertainment ke or sebab ape? aku malas nak jawab sbb perkara ni subjektif...ade ke sesuatu benda tu perfect?)
  2. susah tak belajar kat U?..............................(korang ni tak pernah dengar ceramah motivasi ke? or tak pernah dimotivasikan? kalo usaha lebih, rajin, berdoa, senang la belajar...kalo main2, asyik bercinta aje, subjek senang pun jadi susah...kalo orang lain kate susah, lantak kat diorang la...korang percaya orng sape suruh? lebih baik percayakan diri sendiri...)
  3. U mane yang bagus?...................................(korang ingat korang bagus sangat?? nak memilih tak tentu pasal apsal? kalo dah pointer ciput, jgn le mengada2 mengharapkan gunung emas...gunung semanggol pun lom tentu korang leh dapat.ikut priority masing2 la...)
  4. Apsal amik U jauh2?..................................(suka hati aku la nak pilih U mane...kalo leh lagi jauh pun takpe...oversea pun takpe...jgn le jadi katak bawah tempurung..korang ingat semanggol tu nak bukak universiti ke? parents aku sendiri galakkan aku soh berdikari..dan pergi jauh cari pengalaman)

sekian....