Please Click Here!

Sunday, November 30, 2008

jalan jalan KL

As we plan, we go to KL by plane and also by all transport.from penang, arif pick me up around 6am and fikry also. We arrived Penang Airport around 6.15am. We park a car at airport and check in. Then, we solat subuh there and our flight at 8am. We all choose Air Asia because more cheaper then MAS.

This is my first experience naik flight. The journey take time around 45minutes..Baru je naik betol2 atas awan dah nak mendarat kat LCCT..Sempat jugak la nampak Penang and KLCC dari atas. Rase nervous gak la waktu nak berlepas, sebab flight laju giler. Biler dah naik atas, kelajuannyer 800km/sejam..kadang2 rase goyang2 and senget2...hehe..

Biler sampai je, kitorang naik SKY Bus to KL Sentral, sampai tertido dlm bas. So, aku tunjuk surprise to Arif and fikry...Surprise nye ialah, aku dah set ngan Syikin and Safwan untuk jln2 ngan kitorang. Arif mula2 tak nampak ape surprisenyer...biler dah nampak Syikin, jadi kecoh kat McD.hehe...banyak benda nak sembang ngan Syikin.

Pastu kitorang naik Putra g KLCC.makan Burger King.breakfast.pastu jalan2 tengok2 kasut NIKE. Safwan lak dah nak balik, ade hal ngan kakaknye. So kitorang jln2 ngan Syikin..memang best...Seronok biler dapat jupe sekali sekala..

Lepas tu kitorang g Sg Wang. Aku beli kasut sukan PUMA..tengok barang2 kat situ murah...Aku beli kasut NIKE kat Queensbay RM160..kat sini RM90..wa....nyesalnye...hampeh je org tu g tunjuk kat aku...hape la...pastu kitorang g TIME Square..fikry nak usha beg..takde lak yg berkenan...pastu g MID Valley...solat dulu pastu kitorang terus g tingkat atas..
Fikry beli beg NIKE...aku lak beli TShirt Converse Century..Arif je tak beli ape2. takde yg berkenan katenye..Then, we went to NANDO's...makan2. Dah lapar giler..tengok food court ramai giler orang..Arif belanje kitorang makan Nando's..thanks Arif...

Then, kitorang balik g KL Sentral balik. Kitorang balik Penang naik KTM..train kol 8mlm..Kitorang bye2 Syikin waktu dah sampai KL Sentral. Time tu hati aku touching2 lak cam nak nangis..sedihnye...baru je enjoy and hepi2.dah nak balik...

Pastu kitorang g surau dulu. and beli Mc Nugget.bekal dlm train nanti. Lepas naik train, dah jadik cam tak betol...ate, 8jam dlm train...dijangka sampai around 5am...tapi kitorang sampai kol 6am...biler sampai Butterworth, solat subuh dulu, and naik ferry g jeti belah sana..pastu cari bas rapid U401 g airport amik kete. Bayar parking dalam rm24 ringgit.

lepas sampai rumah, aku tido sampai pening...bangun2 lapar giler.nak bercakap pun tak larat. Lepas tu g makan kat Giant...pastu gi Queensbay beli sweater NIKE and tengok robot ASIMO...haha...tu la citernyer...letih giler..aku plak skrg ni bdn cam tak berapa ok..
kalo esok tak sihat, jawabnye kene MC ler...nnt dah gi UTHM mesti rindu saat2 kuar ngan kawan2...ish...sedih lak nak tinggalkan kawan2....

Thanks kawan2 coz make me enjoy with u all...I wish we will go any trip again together.....


Penang International Airport


hehe..


Arif, Fikry and me..


Syikin, Fikry and me at KLCC


dalam train on the way back to Penang


Friday, November 28, 2008

macam macam hal

macam2 dah berlaku skrg...
aku dah hantar surat resignation..I have decided...my last day at intel is 16 Dec..
and I will go to uthm on 26 dec..
rase cam sedih pun ade..sbb tinggalkan keje...when feeling start to grow...
AK plak dah benti and kerja tempat lain...rase cam EV dah cam kekurangan...antara org yg paling senior..
aku lak bg notis resign tak cukup 45hari...so, kene bayar balik pulak dalam rm1000...wa...
tu namanye pengorbanan...nak sambung blaja punye hal....
nak prepare gi johor lagi, nak pos motor lagi..nak kene wat medical check up, bukak bank muamalat, akaun sspn..tah ape benda sspn tu tah..suke sgt merenyahkan apa yang mudah...
busynyer aku..sempat ke nak sattlekan semua dalam masa tak sampai 2minggu??
nak kene pindah barang dr penang lagi..wa..tak sempat nak jalan penang..bukit bendera pun tak penah pergi...tu lah..aku ni asyik g queensbay jer..

esok, aku gi kl pulak...saje jalan2..padahal nak beli sweater nike je...sampai naik kapal terbang lagi tu...nak merasa naik flight..tu yg saje2 gi kl untuk shopping...nak g oversea kene wat pass pulak...tu pun kebetulan cam terasa nak ubah angin...so, esok aku, fikry and arif gi kl sama2.balik penang lak naik train turun butterworth, pastu naik ferry gi belah pulau, pastu naik bas gi airport balik sbb plan letak kete kat sana...habis sume kenderaan kitorang naik.sib baik takde sampan, kalo ade mesti kitorang g tempah tiket naik sampan.esok aku ade nak wat surprise kat arif and fikry...ssshhhh....tak leh gtau korang...wait and see ok...

minggu lagi satu lak, ade pikom pc fair..ala...time cam ni lak ade pc fair...time aku byk duit, takde lak nak wat pc fair..takpe lah...aku beli jugak la...cadang nak beli portable hard disk and ink printer.nnt nak g uthm takkan bawak printer takde ink plak..
raya haji lak aku tak leh apply cuti.sbb aku dalam proses nak berenti..jenuh la aku dari teluk intan nak balik penang..

minggu lagi satu lak, aku plan nak g bukit bendera or pesta penang..ajak mak aku sekalik la..
dari dulu mak aku cakap nak g pesta penang.aku dok penang pun tak teringat nak gi pesta.
yg aku tau skrg aku tgh pesta wat ot.untuk cover balik gaji yg dah kene potong tu.

kadang2 aku termenung gak..camne la life aku kat johor...sib baik fikry ade...buah hati cayang yg sorang ni..kalau tak, lagi sedih hati aku..Alhamdulillah..jodoh tetap bersama..aku bersyukur sangat..kesabaran aku membawa kebahgiaan..thanks b....

I wish I could pay back a mistake that I've done..I want to score and focus on my study..I want to advance myself, otherwise I cannot improve my skill to higher level...who will know, if I work with Intel again...become engineer and wear a blue badge?? who will know?

Friday, November 21, 2008

alhamdulillah.dapat masuk U



aku punye la tak sangka..
hari tu aku apply main2.hantar sijil pun last minit.
tak sangka lak dapat.
korang leh bg pendapat tak?
nak accept or tak?
aku tak tau.aku nak elektronik komputer..tapi aku dapat elektrik.
camne ek???
aku nak scholar.
tanak loan...sape nak bg aku duit??
ala...pas ni dah tak leh shopping NIKE selalu..

Wednesday, November 19, 2008

dua pilihan Nike

sape leh tolong pilih untuk aku? mane satu cantik??
yang atas ke or yg bawah ni??

yang ni RM229



yang ni RM199


ok, jom vote sebelum aku beli hujung bulan ni....thx!! :)

jom masuk U

aku dah usha website mohe tu..bulan 1 ni leh la g bsn ramai2 beli no pin..pastu apply..untuk local U la..hhmm..nak pilih U mane ek..korang ade suggestion? share la pendapat ngan aku...
back up plan aku, aku nak further study kat oversea. AUSTRALIA..kalo tempat lain mesti sejuk giler.temp dalam lab pun aku tak tahan dah bape kali MC, so better I choose AUS for further study.lgpun cousin aku ade kat Brisbane, Aus.

kalo aku pilih USM, U tu memang bagus, tapi kemasukan mesti cam lagi susah.yg best, dekat gak la umah aku.
kalo aku pilih kat UTM or UTHM or UTEM, belah selatan.jauh dari rumah aku.tu yg aku suke.aku suke jauh2.blaja hidup berdikari.tengok tempat orang.nak kate, jauh dari parents tu advantage, tak jugak.sebab aku tak pernah rase family mengongkong life aku.
kalo pilih U lain, for sure tak de course yg aku minat.

kepada bdk2 dtk yg lom amik surat akuan tamat belajar tu, pergi lah amik kat UPD.nnt nak apply U senang.dah ade sumer.hr tu aku amik, sehari je dah dapat dah(ayah aku yg tolong amik).sekejap sebab kebetulan KJ ade utk sign.hr tu mat gi amik kene tunggu dalam 3 hari.

any suggestion?

untuk AUSTRALIA lak, aku dah gi IDP amik form.ade form yg kene bayar cthnye UNSW(University of New South Wales)...form lain free je..cam Uni of Adelaide, Uni of La Trobe, Uni of Swinburne, Australian National Uni..lepas dapat offer letter dalam 3 minggu(paling awal), amik offer letter kat IDP, g cari sponsor.pastu amik IELTS(International English Test).cam muet la..tapi muet sampai band 6 paling tinggi.tapi IELTS sampai band 9.muet utk malaysia je..
agak renyah n banyak hal nak sattle.kene rajin la..nak cari scholar bukan senang.
ni cth2 form yang aku amik...



so, skrg aku ikut flow je...mane dapat dulu.aku berusaha bersungguh2 ni..kalo leh nak blaja kat oversea.sebab ini salah satu advantage utk aku speaking dgn cepat.lgpun aku rase education kat malaysia tak bape nak generate pemikiran aku.n banyak membazir tahun aku lak tu..

korang doakan aku ek...thanks...aku pun doakan korang semua success...

Thursday, November 13, 2008

EV Teambuilding

Last Monday I joined teambuilding of my team, EV(Electrical Validation) at Sg Sedim, Kulim
Such a good day and had a lot of fun.
But I'm still worried about the AR are left over.
We car pool from PG to kulim. Fikry and me car pool Ariff's car.
I saw Intel Kulim during on the way to Sg Sedim. Suddenly I think, how my friends survive to live here.Intel Kulim so far away from city. Just have kelapa sawit.
The journey quite far. When arrived, we setup the food and also for BBQ. Mazlan already merinade the chicken. So we just bakar2 and makan2. hehe..
I just like snap their picture and don't want mandi sungai like they all.
I feel happy and this teambuilding was so great moment.My team is the best...Thanks to everyone.








Saturday, November 8, 2008

NCS Teambuilding and Dinner

Last Saturday, aku join NCS teambuilding and Dinner kat Paradise Sandy Beach Resort.
Even aku keje kat intel, tapi aku ni kepunyaan NCS Information System.
Kitorang(fikry, Uqbah, Safuan) car pool kete Myvi Czet untuk pergi sana.
Sebelum pergi kitorang lunch dulu kat Restoran Meet Uncle Hussin, Sebenarnye nama kedai Pak Hussin Tomyam).
Kitorang makan sambil sembang, tak sedar jam dah pukul 1ptg.
kelam kabut kitorang habiskan makanan and terus gerak.
Sepatutnye kene sampai sebelum 1.30tgh hari.
Kitorang sampai betol2 1.30.
Lepas sign attendance, kitorang dapat T shirt NCS.
Due to late arrive, aku dapat Saiz M. Cis...aku ni dah le kecik, bagi lg saiz M.Even saiz S pun lom tentu sesuai ngan badan. Aku tanye la diorang takde saiz lain ke.aku nak XS sebab nampak ade org pakai, diorang kate keep it first, if got extra and they will give to me..
tercongok jugakla aku tunggu, last2 takde, nak wat camne, pakai je ler.
Cam pakai bendera aje..
Besor giler..
Argh..Lantakla..aku dah mula rase tak best..
Pastu kitorang pergi turun beach, tadi kat Ballroom.
Main la game..
Ade 4 station tukar2 la ngan team lain.
Aku team ngan Czet, Uqbah, Safuwan..
Fikry team ngan yg lain, Syamsul, Azlan, Syaffrein..tak best lagi aku rase..
Takpe lah..Aku try enjoy, ape yg wat aku tak best lagi, pantai tu ade anjing..Sebab ni pantai private.
Nak main pun takut2..diorang lain la, diorang Cina.aku ni kalau kene, jenuh kene samak.
HHmmmm...
Lepas main 2 game, ade teabreak.aku makan sandwhich.sedap gak.
Pastu sambung game lagi..ape yg wat aku tak best lagi, diorang tak provide masa utk solat..
HHmmm....?? Camane nih..
Lepas main game terus kene g ballroom makan.Mane nak sempat ni.
Dah ler makanan tak bape sedap.
Anyway, rase enjoy gak la main game.penat aku.
Dah le cam tak cukup rehat.Kene main lak lg.
Isnin pun teambuilding lg.Ahad plak family aku nak dtg penang.
Adoi..biler aku nak rehat ni??? Aku dah mule cuak keje belambak kat lab tu..
Redha aje le aku...Jom kiter tengok gambar waktu aku teambuilding hr tu..



ni game "carry mummy".time game ni diorang suke nak angkat aku dulu sebab aku paling ringan.hahaha...



ni antara kawan2 aku...ade team aku and ade yg bukan



ni waktu dinner

My weight Only 32kg!!!

Aku nak tambah berat badan....!!!
Umur aku dah 21, tapi berat badan masih 32kg.
Even fikry and Uqbah masuk Intel same2 ngan aku berat diorang dah bertambah dari 5okg to 60kg.Aku?? biler nak makin berat entah???
Ade sape antara korang ade idea cara2 nak tambah berat badan??
Currently I try this one..



GAIN EIGHT
dari Ombak Besar..hehe...
Tambah selera makan.
ye..memang aku cam kurang selera makan.
Kerja letih and tension.
Susu ni berasaskan kacang soya.
Ade perisa original and chocolate.
Masa aku beli dulu perisa chocolate dah habis.
So aku beli je yg ni.
Actually aku tak minum susu.
Kalau minum susu mesti rase nak muntah.
So yg ni kacang soya. bOleh la aku telan.
Caranye senang je, dier dah siap peket 3 in 1.
bubuh air panas je.Selalunye aku wat suam2 je.
lepas makan, dalam sejam, minum la air ni.
Kalau nak cepat berkesan minum 2peket sehari.
Harga : 1 botol RM39.90, 40ringgit la tuh..
So, aku beli 3 botol jadinye total dalam RM120.
Dalam 1 botol ade 10peket.
Kate le aku makan 2 peket sehari, dalam 5 hari aku dapat habiskan 1 botol.
Maknenye setiap 5 hari aku kene habiskan duit rm40 untuk beli minuman ni???
Haih....makin kurus rasenye aku ni.....

Nikon Coolpix S550

Dari dulu lagi I wish I could buy Camera digital..
I love take a picture..previously I just use my hp Nokia 5300 Xpress music to take a picture.
Now, I can buy a digital Camera by myself.
Arif, Fikry and me went to Plaza Gurney.Plan to buy digital camera.I'm budget around rm700 and not sure which model either Canon, Sony, Olympus or Nikon.
Sony and Canon its expensive. Olympus not really good in photo.
So I target Nikon coz Nikon got more experience in photography.
Firstly, I went to one shop, and I saw Nikon S520


Nikon s520
Price : rm680
Pixel : 8Mpixel
Zoom : 3x
Misc : Face shutter

Then Ariff said that want walking around and see others also.
So, we went to other shop.
I saw Nikon s550


Nikon s550
Price : rm670

Pixel : 10Mpixel

Zoom : 5x
Misc : smile shutter


We look like agree to buy this one. Because this one 10Mp and rm670 better than that one that we saw at the first shop.
Actually I want to see others also but the shop here almost to close.
So I said to orang yg jual tu, I want to cucuk duit at ATM first.
So we walked quickly n cucuk duit.
I said ok lah that camera.Better than s520.
Then we buy that one s550.
I feel happy and excited. We all walking around and snap a picture.

Friday, November 7, 2008

keje kalau letih

aku rase moody je lately.
tension banyak keje.
plan hr ni tanak ot.tp memandangkan takut tak sempat siap, aku pun wat ot.
badan aku rase cam nak demam je.
so aku teruskan keje2 aku.
mata aku sakit selalu tgk komputer n probe benda kecik2 tu.

after setup board, aku pun on supply cam bese.
suddenly, aku nampak asap kecik n bau hangit.
alamak!!! aku cepat2 off power.then aku check point yg aku probe kat board tu, hangit.burn!!
then aku tengok skematik, rupenye aku salah probe VCC and gnd.
aku ter probe gnd kat Vcc point patut le hangit.
aku pun relaks jap, men friendster.wat muka cam tak bersalah plak.
aku cuak dah, riso board tak leh boot.
aku try je boot balik.
Alhamdulillah..the board can boot..
Then aku balik terus n g makan.balik tido dengan tak mandinyer.......

Oh..hari ku yg letih..

Wednesday, November 5, 2008

kasut Nike

the shoes that I'm not really admire..
Actually, I intend to buy sport shoes, but Nike got a lot of white color(malas nak basuh).

So, just buy this one...cute jugak.(even looks like kasut kungfu)
Replace my old one...


I close my eyes during pay the shoes.
terpaksa keluarkan beratus..
I thought its ok lah..because I use my own money to buy this one..
Biler g keje, I thought they will not noticed it.
But len plak jadinye, kecoh satu lab sebab aku pakai kasut NIKE..malu siot...