Please Click Here!

Sunday, August 24, 2008

selamat pagi

selamat pagi semua..

aku rasa cam tak puas tidur je. mlm tadi susah nak lelapkan mata.
Alhamdulillah... pagi ini aku bangun. I'm still alive.syukur..
aku sedar bahawa aku harus teruskan perjalanan hidup dengan lebih baik. Menambahkan ibadah yang tak berapa cukup ni untuk dibawa ke akhirat. Belajar dan terus belajar. Buat kerja dengan baik. Banyak benda lagi aku nak buat. Nak balas jasa mak and ayah . Nak tolong adik2.

Makin hari makin dekat akan tiba bulan puasa.. ai...macam mana la rasanya bekerja apabila bulan puasa. mesti letih. sejuk dan lapar. mesti aku menggigil...

Oklah, ape da.. yang aku merepek pagi2 ni... nak mandi n g koje. dah lambat dah ni..
da.... cau cincau.....

jumpa Encik Chew

"Degree / diploma / master / phd is not very important. The most important is our knowledge. Even degree holder has higher qualification but they all belom tentu dapat kerja yang baik dan belom tentu dapat buat kerja dengan baik. The conlusion is..."

petikan dari dialog lepak bersama en chew.
start dari situ aku baru tersedar dan terjaga dari mimpi dan angan2.

Where we will get experience???
Ada ke institusi yang offer experience course?? takde kan?
so pengalaman ni start from the bottom to the top. even politeknik sendiri yang terkenal dengan institusi yang lebih kepada praktikal, but most student still tak mahir lagi. Sebab ape??? maybe sebab pensyarah yang tak berkualiti..
kalau student bawak toyol ke, meniru ke tapi kalau kurang dari kawalan pensyarah itu sendiri, student2 tersebut tak akan terlepas. betul tak? and...student2 pulak, jangan la lupa tanggungjawab dan tujuan untuk study. so belajar la betul2..

knowledge and experience have to compete. belajar untuk bekerja.bekerja untuk belajar.belajar di sini bukan bermaksud to get diploma or degree or what..belajar untuk melakukan kerja dengan baik.. di tempat kerja bukan lah untuk membuat kerja main aci hentam je. kenala belajar to make sure that the task can be completed. jangan malu untuk bertanya. dari sini lah pengalaman akan mengajar kita. we cannot depend to other people only, sometimes we have to make a mistake so from that we learn something new. but dun make a same mistake again and again. nanti kena sepak terajang pulak, sebab tak paham bahasa.

keputusan untuk sambung belajar atau terus bekerja sepanjang hayat is in our hand. depends on our priority. bukannya tengok semua orang further study, kite pun sibuk nak sambung study. so, what is our PRIORITY???
kalau seseorang tu nak jadi lecturer, so go straight to that field. jangan toleh belakang dah.buat pekak saje dengan kritikan2 yang tak munasarawak tu.

kalau sesiapa kat luar sana tu ade niat nak sambung belajar demi mempertahankan maruah, kononnye telah dicabar atau akan diperlecehkan kalau kelayakkan tak setinggi mana dinasihatkan anda jangan sahut cabaran tu. perbetulkan niat.kalau tak, anda hanya sambung blaja sebab untuk membalas dendam.kalau you all dah ade degree even belom tentu dapat shut up their mouth. so buat pekak aje. tanamkan niat yang betol.orang takkan paham ape yang kiter nak dan ape tujuan kite. dan mereka tak layak tahu.

hal ini la yang berada di fikiran aku lately ni. thanks to en chew coz give me advise and support me well.
to all out there, dun judge other by what he's doing...its better jangan sibuk hal orang.
ade paham????

Wednesday, August 20, 2008

penatlah

penat
letih
tired
same je la tu...hari2 aku ot.nak cari duit lebih.mental ni dah set duit, duit, duit.so Ot tu rase cam manis je...
time ni la nak pulun duit banyak2. nanti kalo dah kawin susah nak ot.
practise kan diri. ingat bukan senang nak cari duit. macam tu la parents kiter cari duit utk kite. nak bagi kite semua makan.

aku cuti on weekend pun tak sempat nak rehat. help my parents on their business.
then start monday dah ot.
aku rindukan saat nak tidor sampai pengsan.
aku rindu untuk nak online lama2.
aku rindu baca novel.
rindu.....


sungguh ku tak mampu...
menahan rindu...
ah ah

Friday, August 15, 2008

hurt

DULU....
SATU KETIKA DAHULU......
aku pernah rasa, bagaimana sakitnya putus cinta.
kepercayaan hilang sekelip mata.
cinta terguris hati terluka...


Lari lari lari aku lari tinggalkan semua ini
Untuk mencari-cari cari ketenangan diri
Pergi pergi pergi engkau pergi dari hidupku ini
Ku tak mahu mahu engkau hadir dalam diri ini
Keluhan hatiku tak siapa yang tahu
Ku simpan semua sebak didada
Biarpun ku yang terluka
Pernahkah kau mengerti caraku memujukmu
Pernahkah kau hargai caraku mencintaimu
Lafasan kata dari bibir
Adakah ia dari hati
Mungkin kau tak fahami maksud yang tersembunyi
Titisan air mata dari pipi ke bumi
Pernahkah kau peduli betapa sedih diriku ini

Mengapa aku yang terluka
Aku yang merana
Aku yang menahan sisa baki cinta ini
Engkau yang meminta
Aku yang sengsara
Rimas rimas Aku rimas
macam mana sedihnye lagu ini, sedih lagi apa yg aku rasa.
nasib baik dulu tak keluar lagi lagu ni, sure aku nangis giler.
Alhamdullillah..i can hold it.
Right now, semua tu sudah aku lupakan.
Bermulalah cerita baru
Warna dan corak yang barnilai.
Kehidupan yang bahagia
Forget the past..let gone by gone

Monday, August 11, 2008

rutin

biler dah kerja ni, biasalah.
mkn+tido+kerja.
tu aje yg sempat.cuti sabtu n ahad also have something to do.
so, biler time leh tido sampai pengsan?haha.
zaman study dulu, kalo sabtu n ahad, sure aku tido sampai kol 12tgh hari.org lain sibuk g dating, balik kmpung.aku heran ape.
tido lg best.haha.dpt plak housemate yg suke tido.sedap le berlena lenaan.
skrg rutin dah lain.
macam terkejut pulak kena tukar rutin ni.
ini lah rutin aku skrg..............

6.45pg - bangun
8.00pg - gerak pergi kerja.sepatutnya start kerja pukul 8.aku bertolak dari rumah pukul 8.hahaha...
8.30pg - breakfast
9.00pg - kerja...lalalala...
12tgh - lunch...nyum nyum...
1.30ptg - kerja...lalalala..bla bla bla...
5.30ptg - balik. tp aku jarang balik on time.dah dtg lambat.reti2 le balik lambat.hehe.
6.30ptg - makan kat ikan bakar tepi pantai or kat meet uncle hussin.
7.30mlm - mandi+solat+online
12mlm - tido..

kalo hari jumaat, kalau ade hal baru balik kampung.but, so far selalu ada hal.tukar tukar kereta or motor.
bawak kereta kalau dah dekat gaji.bawak motor kalau dah habis gaji.hehe...

Tuesday, August 5, 2008

belajar vs kerja

Which one paling best??

Kerja lg best... Eh...blaja lagi best. Eh silap, dua-dua best. No la..mana2 sajala... bla..bla.bla...


i think kerja lg best..because...
  • environment more adventure(international ma..)
  • learn new communicate skill.too many people have to see..talking in english more fluent..
  • salary masyuk every month..hehe :) previously depend on loan and bank PAMA.but right now, can bank in to PAMA back.
  • bleh bayar loan..huhu..pandai pinjam, pandai le ganti balik.
  • no need to worry about quiz, test, assignment..
  • can buy anything...lalala..
  • able to help family members
  • friends more happening..dulu waktu blaja, kengkawan tah ape2..tak best langsung..susah nak cari kawan2 yg more understanding..banyak kawan yg take advantages je
  • being more independant..tak mcm they all dulu, like depend on their friends..
  • tired n juz take a rest by sleeping and eating all the time..when i was study, tired+tension+pening to sattle down all the assignment
  • share knowledge together..blaja dulu, kawan2 suka sorok2 ilmu.kalau kerja, they all akan discuss together.

its not that study tak best langsung..
juz wanna compare about my feeling when i was study and working right now..
kalo tak blaja dulu, how can i work at such a great place, right?


Allah Maha Adil...Allah akan balas setimpal dengan apa yg hambaNya usahakan.

even im not quite smart when i was in study, biarlah hati itu jujur dan ikhlas dlm melaksanakan ibadah..
tengok kawan2 yg lain, pointer tinggi tapi asyik dengki mendengki, kata mengata, tak puas hati sesama sendiri, ke mana they all sekarang???
bersyukurlah apa yg telah dinikmatkan.jangan fikir bila orang lain akan jatuh..jangan sesekali.itu semua ketentuan Allah...
fikirlah, bila kau akan bangun dan lebih maju..


Pikir la sendiri...

Monday, August 4, 2008

new spectacle


argh...tension..i cannot see clearly..its blur..
hhhmmm...my spec..dah bercalar teruk..
gara2 kanta plastik..i thought this one can avoid from broken..
but still have disadvantages..

hhmm....think..is it enough badget for this month salary??

yeah...i think so..if im not make a new one, how can i see clearly?? i need it..i try have too...

On 29th July..

yeah...salary...lets go to focus point...
kedatangan kami disambut baik....


Ms Focus Point : Sape nak wat spek ni??

Me : Saye..
Ms Focus Point : Bajet bape??
Me : Let me see first..

Dier pi bagi tah ape2 pesyen..hhmm..kejap besor..kejap kecik..kejap berkilat sampai silau.

!! ding dong...
cam best lak this one..but i dun want to see detail..(coz ternampak harga mahal giler, RM679)..
mak datok..mahenyer...
pastu buat2 try tgk spek lain..but inside my heart..hhmm..i like that one...
dlm kepala...hhhmmm....cukup ke bajet ni..

biler dah penat baru tanye...

Me : Brape harge ni??
Ms Focus Point : oo...yg ni ader diskaun. 30%
Me : Then, after less how much?
Ms Focus Point : About RM4++
Me : Plus the lens, then how much?
Ms Focus Point : Its around RM150..total about RM5++.

hmmm...without thinking too long, i take that want..n doing my eye test.
time keje ni la nak merasa beli guna duit sendiri.previously guna loan je.
Ms Focus Point ni kate frame branded JOOP..rase cam tak penah dengor brand ni
tp Ms Focus Point tu kate, cuba tgk kat Intrend magazine..
ape2 je lah.asalkan itu yg aku berkenan..asalkan mata aku lbh jelas..
then senang le wat keje..huhuhhuhu....
Alhamdulillah...

Sunday, August 3, 2008

Semanggol, Ipoh, Penang





++HomEtowN++


hometown aku kat Gunung Semanggol(SEMANG men bola, pastu GOL) hehe..


aku tak le lahir kat sini..cuma family yg duduk sini coz my father kene transfer dr daerah hilir perak ke daerah kerian..my mom from teluk intan (also my place of birth)..then my father from ipoh..nothing here..yg tak bestnyer coz pengangkutan awam yg tak bape bagus..drebar bas bawak cam kat litar sepang..n kalo nak turun sure tersadung jatuh..konduktor(tukang kutip tambang) gatal2 plak tu..


lg satu tak best, nak cari kedai topup n photostate susah..kedai yg ader pun lom tentu bukak selalu.kdg bukak kdg tutup.kejap ade kejap takde (cam chipsmore). same gak ngan kedai topup.dah le ramai llaki suke lepak2.nak g topup pun segan.maklum le yg jage kdai tu anak dara.dgn lelaki bkn main ramah..tp kalo customer girl cam aku ni sure berlagak punyer.


lg satu tak best sbb kedai runcit(ah liang)..mahal giler, pastu suke dahulukan org yg datang kemudian..jual ikan pun banyak ikan perisa lalat.nasib baik ade pekan selasa.jadik le masak ikan talapia cicah kuah asam..huu..best giler..tak pun siput sedut ke..sedut sampai pening..


lg satu tak best sbb tak ramai org yg kenal aku kat sini..kalau kenal pun deme tak caye aku still kat sini lg..ader ke hr tu aku jupe kwn lame, dier kate wat ape kat semanggol..rumah family aku le..she's expect i am from KL..ate, aku jarang balik..

yg bestnyer sbb kat sini sejuk..pagi2 sure menggigil..n jiran2 kat sini sumer sempoi2, otai2 klaka2 je...n kalo balik leh jupe adik aqif yg comel lote..hehe..

++ipoH++


kat sini best.. kat sini le aku kenal erti hidup.kenal erti susah.kenal erti kawan..kenal erti berdikari..kenal erti cinta..tahu rasa putus cinta..cinta monyet je..5 tahun aku duduk sini..dr form 4 sampai hbs diploma..


kat sini rasa tenang..tak jam teruk sgt..jln2 kat sini pun dah hafal.sampai lubang or lopak2 kat tepi jln pun dah kenal..lbh tau dr jln kat hometown..nak shopping pun dah tau kedai mana.


kedai makan pilihan kat mee rebus ramlee, char kuew tiaw kat dataran ipoh kat ipoh parade..


laksa kat padang polo..best giler..


kat ipoh ni aku duduk kat tmn cempaka.taman yg byk nostalgia..org kate taman ni byk kes sosial+jenayah..maklum le.ramai budak poli..makcik goreng pisang kat sari 16 tu ramah tol ngan aku..amik berat kat aku..(thanks ye makcik..sedap goreng pisang makcik)..kat sini ramai gak le yg kenal aku..cam muka aku yg kecik2 n comei2 ni..


pakcik n kak yg kat caltex tu msti tego aku, "nak ke mana"..


kedai topup digi pun kenal aku(aku topup maxis..hehe..)..dulu lengchai yg jage kedai tu tp skrg amoi pakai spek plak yg jaga..skrg tak tau le sape yg jaga..


auntie kat kedai cermin mata pun ramah ngan aku..tambah lg arwah opah aku convert..dier suke le aku ni dr keturunan cam dier..ate, dah 3 kali teman wat spek kat situ..


kedai photostate meng plak, suke usik aku..tp takpe le.hensem..auntie kat situ pun baik..ate, aku selalu g photostate..tambah lg time sem 3.sbb aku jadik penolong wakil kelas..ate, kejenye asyik potostate le..kedai restoran makan saja selalu kene usik ngan aku..aku cakap MAKAN SAJA le..tak payah bayar.huhu..dier kate kalo nak free, pergi basuh pinggan..


pasar mini Food City pun ramah gak tokei nye..mst tego kalo aku dah lame tak dtg kedai..poket kering duduk rumah aje le..





++PenaNg++


hhmm..baru hampir 2 bln dok penang..rase cam tak best..pening pikir jalan..jln selalu jam..org bawak kete cam org gile.lagi gile si penunggang motosikal..kalo nak balik semanggol cuti hujung mingg, mak aih..jam kat jambatan..makan pun agak mahal..tp byk kedai sedap..cam restoran burn fish..huhu..(restoran ikan bakar le) and restoran meet uncle hussin..(restoran pak hussin)..


tempat buang duit(shopping) n menabung(car park autopay) ialah kat Queensbay..kat sini le aku cari rezki.nak tanak kene tempuh jugak..sbb nak build my life..help my family..





conclusion...Alhamdulillah..hidup kat Malaysia..aman damai..aman sentosa..kedah darul aman...yeah...aman shah...huhu....moga bumi Malaysia akan terus maju dan diberkati Allah...