Please Click Here!

Tuesday, December 30, 2008

first day class

giler penat dok sini....

aku ditempatkan sebilik ngan azira(dr melaka) and dua lagi senior..

sib bek kat sini aku ade kawan, ira, kawan mase aku kat poli dulu.n now we are at the same class again.

first day class cam tercangang2.from one building to another one its so far.tired and hungry...its not becoz of doesn't have cafe, but i dun have appetite at all.as opening sem, there is not much kedai makan yg bukak.so, just got org indon yang masak...eiyak...



i think its quite tough to live here.maybe because im still new and need to take time to feel comfortable..my room's like cubical i guess...hehe...like uqbah's cube..hehe..the wifi services very poor.sometimes okay but sometimes not.be patient....



i take mandarin class for modul bahasa asing...since I was a little girl, I admire to learn this language...my late grandmother is convert (chinese-muslim)..dulu tak sempat nak belajar cakap cina masa arwah opah ade..so, i take this opportunity..even chinese got different "loghat"...

i need to stop now, coz im not in a good mood...so tired..bye...

Tuesday, December 16, 2008

my last day in Intel

Yesterday was my last day in Intel.
I was so busy..need to sattle all stuff..my cpu was missing, habis satu lab cari.
then, I need to sattle all the things that left to me.
Until my last day, Im still continue my work and finish the last AR.
Tak sempat nak rasa sedih or touching2.


with syaril imri.senior PUO.then dier keje sini.


with fikry.one team


last access


Waktu lunch, KH belanja kitorang makan Pizza HUt kat GIANT.
After lunch, mama invite g cafe, nak wat farewell gathering. Dlm pikiran aku, minum2 ptg je kot.
biler aku n fikry sampai, tengok2 cake Secret Recipe..huhu..terharunye kitorang...Pastu Cat n Chee Hoo bg aku hadiah lagi tu..Cute sangat..Thanks everybody..








my first farewell

Perut dah kenyang giler.Then aku masuk lab continue keje.
Cpu aku pun dah jupe balik.
Dalam kol 6 lebih, salam2 ngan sumer orang kat lab, pastu fikry kene alatan..huhu..aku tolong tengok n gelak je....tak dapat diselamatkan..huhu...
pastu diorang salam2 ngan aku, aku lak kene alatin, hampeh...
dah tak leh nak lawan, diorang mesti nak angkat aku punye..

lepas balik, g makan2 dgn arif, uqbah, mat, wan, sukor..diorang belanje.tu last kitorang makan same2 waktu keje kat intel. Lepas hantar arif balik, masuk intel wat kali terakhir, time tu mula rasa sedih sikit.hehe...

goodbye intel, goodbye everybody...
thanks for all your support...
keep in touch...

bye bye




third farewell.byk kali bye bye, tp lom balik lagi

Sunday, November 30, 2008

jalan jalan KL

As we plan, we go to KL by plane and also by all transport.from penang, arif pick me up around 6am and fikry also. We arrived Penang Airport around 6.15am. We park a car at airport and check in. Then, we solat subuh there and our flight at 8am. We all choose Air Asia because more cheaper then MAS.

This is my first experience naik flight. The journey take time around 45minutes..Baru je naik betol2 atas awan dah nak mendarat kat LCCT..Sempat jugak la nampak Penang and KLCC dari atas. Rase nervous gak la waktu nak berlepas, sebab flight laju giler. Biler dah naik atas, kelajuannyer 800km/sejam..kadang2 rase goyang2 and senget2...hehe..

Biler sampai je, kitorang naik SKY Bus to KL Sentral, sampai tertido dlm bas. So, aku tunjuk surprise to Arif and fikry...Surprise nye ialah, aku dah set ngan Syikin and Safwan untuk jln2 ngan kitorang. Arif mula2 tak nampak ape surprisenyer...biler dah nampak Syikin, jadi kecoh kat McD.hehe...banyak benda nak sembang ngan Syikin.

Pastu kitorang naik Putra g KLCC.makan Burger King.breakfast.pastu jalan2 tengok2 kasut NIKE. Safwan lak dah nak balik, ade hal ngan kakaknye. So kitorang jln2 ngan Syikin..memang best...Seronok biler dapat jupe sekali sekala..

Lepas tu kitorang g Sg Wang. Aku beli kasut sukan PUMA..tengok barang2 kat situ murah...Aku beli kasut NIKE kat Queensbay RM160..kat sini RM90..wa....nyesalnye...hampeh je org tu g tunjuk kat aku...hape la...pastu kitorang g TIME Square..fikry nak usha beg..takde lak yg berkenan...pastu g MID Valley...solat dulu pastu kitorang terus g tingkat atas..
Fikry beli beg NIKE...aku lak beli TShirt Converse Century..Arif je tak beli ape2. takde yg berkenan katenye..Then, we went to NANDO's...makan2. Dah lapar giler..tengok food court ramai giler orang..Arif belanje kitorang makan Nando's..thanks Arif...

Then, kitorang balik g KL Sentral balik. Kitorang balik Penang naik KTM..train kol 8mlm..Kitorang bye2 Syikin waktu dah sampai KL Sentral. Time tu hati aku touching2 lak cam nak nangis..sedihnye...baru je enjoy and hepi2.dah nak balik...

Pastu kitorang g surau dulu. and beli Mc Nugget.bekal dlm train nanti. Lepas naik train, dah jadik cam tak betol...ate, 8jam dlm train...dijangka sampai around 5am...tapi kitorang sampai kol 6am...biler sampai Butterworth, solat subuh dulu, and naik ferry g jeti belah sana..pastu cari bas rapid U401 g airport amik kete. Bayar parking dalam rm24 ringgit.

lepas sampai rumah, aku tido sampai pening...bangun2 lapar giler.nak bercakap pun tak larat. Lepas tu g makan kat Giant...pastu gi Queensbay beli sweater NIKE and tengok robot ASIMO...haha...tu la citernyer...letih giler..aku plak skrg ni bdn cam tak berapa ok..
kalo esok tak sihat, jawabnye kene MC ler...nnt dah gi UTHM mesti rindu saat2 kuar ngan kawan2...ish...sedih lak nak tinggalkan kawan2....

Thanks kawan2 coz make me enjoy with u all...I wish we will go any trip again together.....


Penang International Airport


hehe..


Arif, Fikry and me..


Syikin, Fikry and me at KLCC


dalam train on the way back to Penang


Friday, November 28, 2008

macam macam hal

macam2 dah berlaku skrg...
aku dah hantar surat resignation..I have decided...my last day at intel is 16 Dec..
and I will go to uthm on 26 dec..
rase cam sedih pun ade..sbb tinggalkan keje...when feeling start to grow...
AK plak dah benti and kerja tempat lain...rase cam EV dah cam kekurangan...antara org yg paling senior..
aku lak bg notis resign tak cukup 45hari...so, kene bayar balik pulak dalam rm1000...wa...
tu namanye pengorbanan...nak sambung blaja punye hal....
nak prepare gi johor lagi, nak pos motor lagi..nak kene wat medical check up, bukak bank muamalat, akaun sspn..tah ape benda sspn tu tah..suke sgt merenyahkan apa yang mudah...
busynyer aku..sempat ke nak sattlekan semua dalam masa tak sampai 2minggu??
nak kene pindah barang dr penang lagi..wa..tak sempat nak jalan penang..bukit bendera pun tak penah pergi...tu lah..aku ni asyik g queensbay jer..

esok, aku gi kl pulak...saje jalan2..padahal nak beli sweater nike je...sampai naik kapal terbang lagi tu...nak merasa naik flight..tu yg saje2 gi kl untuk shopping...nak g oversea kene wat pass pulak...tu pun kebetulan cam terasa nak ubah angin...so, esok aku, fikry and arif gi kl sama2.balik penang lak naik train turun butterworth, pastu naik ferry gi belah pulau, pastu naik bas gi airport balik sbb plan letak kete kat sana...habis sume kenderaan kitorang naik.sib baik takde sampan, kalo ade mesti kitorang g tempah tiket naik sampan.esok aku ade nak wat surprise kat arif and fikry...ssshhhh....tak leh gtau korang...wait and see ok...

minggu lagi satu lak, ade pikom pc fair..ala...time cam ni lak ade pc fair...time aku byk duit, takde lak nak wat pc fair..takpe lah...aku beli jugak la...cadang nak beli portable hard disk and ink printer.nnt nak g uthm takkan bawak printer takde ink plak..
raya haji lak aku tak leh apply cuti.sbb aku dalam proses nak berenti..jenuh la aku dari teluk intan nak balik penang..

minggu lagi satu lak, aku plan nak g bukit bendera or pesta penang..ajak mak aku sekalik la..
dari dulu mak aku cakap nak g pesta penang.aku dok penang pun tak teringat nak gi pesta.
yg aku tau skrg aku tgh pesta wat ot.untuk cover balik gaji yg dah kene potong tu.

kadang2 aku termenung gak..camne la life aku kat johor...sib baik fikry ade...buah hati cayang yg sorang ni..kalau tak, lagi sedih hati aku..Alhamdulillah..jodoh tetap bersama..aku bersyukur sangat..kesabaran aku membawa kebahgiaan..thanks b....

I wish I could pay back a mistake that I've done..I want to score and focus on my study..I want to advance myself, otherwise I cannot improve my skill to higher level...who will know, if I work with Intel again...become engineer and wear a blue badge?? who will know?

Friday, November 21, 2008

alhamdulillah.dapat masuk U



aku punye la tak sangka..
hari tu aku apply main2.hantar sijil pun last minit.
tak sangka lak dapat.
korang leh bg pendapat tak?
nak accept or tak?
aku tak tau.aku nak elektronik komputer..tapi aku dapat elektrik.
camne ek???
aku nak scholar.
tanak loan...sape nak bg aku duit??
ala...pas ni dah tak leh shopping NIKE selalu..

Wednesday, November 19, 2008

dua pilihan Nike

sape leh tolong pilih untuk aku? mane satu cantik??
yang atas ke or yg bawah ni??

yang ni RM229



yang ni RM199


ok, jom vote sebelum aku beli hujung bulan ni....thx!! :)

jom masuk U

aku dah usha website mohe tu..bulan 1 ni leh la g bsn ramai2 beli no pin..pastu apply..untuk local U la..hhmm..nak pilih U mane ek..korang ade suggestion? share la pendapat ngan aku...
back up plan aku, aku nak further study kat oversea. AUSTRALIA..kalo tempat lain mesti sejuk giler.temp dalam lab pun aku tak tahan dah bape kali MC, so better I choose AUS for further study.lgpun cousin aku ade kat Brisbane, Aus.

kalo aku pilih USM, U tu memang bagus, tapi kemasukan mesti cam lagi susah.yg best, dekat gak la umah aku.
kalo aku pilih kat UTM or UTHM or UTEM, belah selatan.jauh dari rumah aku.tu yg aku suke.aku suke jauh2.blaja hidup berdikari.tengok tempat orang.nak kate, jauh dari parents tu advantage, tak jugak.sebab aku tak pernah rase family mengongkong life aku.
kalo pilih U lain, for sure tak de course yg aku minat.

kepada bdk2 dtk yg lom amik surat akuan tamat belajar tu, pergi lah amik kat UPD.nnt nak apply U senang.dah ade sumer.hr tu aku amik, sehari je dah dapat dah(ayah aku yg tolong amik).sekejap sebab kebetulan KJ ade utk sign.hr tu mat gi amik kene tunggu dalam 3 hari.

any suggestion?

untuk AUSTRALIA lak, aku dah gi IDP amik form.ade form yg kene bayar cthnye UNSW(University of New South Wales)...form lain free je..cam Uni of Adelaide, Uni of La Trobe, Uni of Swinburne, Australian National Uni..lepas dapat offer letter dalam 3 minggu(paling awal), amik offer letter kat IDP, g cari sponsor.pastu amik IELTS(International English Test).cam muet la..tapi muet sampai band 6 paling tinggi.tapi IELTS sampai band 9.muet utk malaysia je..
agak renyah n banyak hal nak sattle.kene rajin la..nak cari scholar bukan senang.
ni cth2 form yang aku amik...



so, skrg aku ikut flow je...mane dapat dulu.aku berusaha bersungguh2 ni..kalo leh nak blaja kat oversea.sebab ini salah satu advantage utk aku speaking dgn cepat.lgpun aku rase education kat malaysia tak bape nak generate pemikiran aku.n banyak membazir tahun aku lak tu..

korang doakan aku ek...thanks...aku pun doakan korang semua success...

Thursday, November 13, 2008

EV Teambuilding

Last Monday I joined teambuilding of my team, EV(Electrical Validation) at Sg Sedim, Kulim
Such a good day and had a lot of fun.
But I'm still worried about the AR are left over.
We car pool from PG to kulim. Fikry and me car pool Ariff's car.
I saw Intel Kulim during on the way to Sg Sedim. Suddenly I think, how my friends survive to live here.Intel Kulim so far away from city. Just have kelapa sawit.
The journey quite far. When arrived, we setup the food and also for BBQ. Mazlan already merinade the chicken. So we just bakar2 and makan2. hehe..
I just like snap their picture and don't want mandi sungai like they all.
I feel happy and this teambuilding was so great moment.My team is the best...Thanks to everyone.








Saturday, November 8, 2008

NCS Teambuilding and Dinner

Last Saturday, aku join NCS teambuilding and Dinner kat Paradise Sandy Beach Resort.
Even aku keje kat intel, tapi aku ni kepunyaan NCS Information System.
Kitorang(fikry, Uqbah, Safuan) car pool kete Myvi Czet untuk pergi sana.
Sebelum pergi kitorang lunch dulu kat Restoran Meet Uncle Hussin, Sebenarnye nama kedai Pak Hussin Tomyam).
Kitorang makan sambil sembang, tak sedar jam dah pukul 1ptg.
kelam kabut kitorang habiskan makanan and terus gerak.
Sepatutnye kene sampai sebelum 1.30tgh hari.
Kitorang sampai betol2 1.30.
Lepas sign attendance, kitorang dapat T shirt NCS.
Due to late arrive, aku dapat Saiz M. Cis...aku ni dah le kecik, bagi lg saiz M.Even saiz S pun lom tentu sesuai ngan badan. Aku tanye la diorang takde saiz lain ke.aku nak XS sebab nampak ade org pakai, diorang kate keep it first, if got extra and they will give to me..
tercongok jugakla aku tunggu, last2 takde, nak wat camne, pakai je ler.
Cam pakai bendera aje..
Besor giler..
Argh..Lantakla..aku dah mula rase tak best..
Pastu kitorang pergi turun beach, tadi kat Ballroom.
Main la game..
Ade 4 station tukar2 la ngan team lain.
Aku team ngan Czet, Uqbah, Safuwan..
Fikry team ngan yg lain, Syamsul, Azlan, Syaffrein..tak best lagi aku rase..
Takpe lah..Aku try enjoy, ape yg wat aku tak best lagi, pantai tu ade anjing..Sebab ni pantai private.
Nak main pun takut2..diorang lain la, diorang Cina.aku ni kalau kene, jenuh kene samak.
HHmmmm...
Lepas main 2 game, ade teabreak.aku makan sandwhich.sedap gak.
Pastu sambung game lagi..ape yg wat aku tak best lagi, diorang tak provide masa utk solat..
HHmmm....?? Camane nih..
Lepas main game terus kene g ballroom makan.Mane nak sempat ni.
Dah ler makanan tak bape sedap.
Anyway, rase enjoy gak la main game.penat aku.
Dah le cam tak cukup rehat.Kene main lak lg.
Isnin pun teambuilding lg.Ahad plak family aku nak dtg penang.
Adoi..biler aku nak rehat ni??? Aku dah mule cuak keje belambak kat lab tu..
Redha aje le aku...Jom kiter tengok gambar waktu aku teambuilding hr tu..



ni game "carry mummy".time game ni diorang suke nak angkat aku dulu sebab aku paling ringan.hahaha...



ni antara kawan2 aku...ade team aku and ade yg bukan



ni waktu dinner

My weight Only 32kg!!!

Aku nak tambah berat badan....!!!
Umur aku dah 21, tapi berat badan masih 32kg.
Even fikry and Uqbah masuk Intel same2 ngan aku berat diorang dah bertambah dari 5okg to 60kg.Aku?? biler nak makin berat entah???
Ade sape antara korang ade idea cara2 nak tambah berat badan??
Currently I try this one..



GAIN EIGHT
dari Ombak Besar..hehe...
Tambah selera makan.
ye..memang aku cam kurang selera makan.
Kerja letih and tension.
Susu ni berasaskan kacang soya.
Ade perisa original and chocolate.
Masa aku beli dulu perisa chocolate dah habis.
So aku beli je yg ni.
Actually aku tak minum susu.
Kalau minum susu mesti rase nak muntah.
So yg ni kacang soya. bOleh la aku telan.
Caranye senang je, dier dah siap peket 3 in 1.
bubuh air panas je.Selalunye aku wat suam2 je.
lepas makan, dalam sejam, minum la air ni.
Kalau nak cepat berkesan minum 2peket sehari.
Harga : 1 botol RM39.90, 40ringgit la tuh..
So, aku beli 3 botol jadinye total dalam RM120.
Dalam 1 botol ade 10peket.
Kate le aku makan 2 peket sehari, dalam 5 hari aku dapat habiskan 1 botol.
Maknenye setiap 5 hari aku kene habiskan duit rm40 untuk beli minuman ni???
Haih....makin kurus rasenye aku ni.....

Nikon Coolpix S550

Dari dulu lagi I wish I could buy Camera digital..
I love take a picture..previously I just use my hp Nokia 5300 Xpress music to take a picture.
Now, I can buy a digital Camera by myself.
Arif, Fikry and me went to Plaza Gurney.Plan to buy digital camera.I'm budget around rm700 and not sure which model either Canon, Sony, Olympus or Nikon.
Sony and Canon its expensive. Olympus not really good in photo.
So I target Nikon coz Nikon got more experience in photography.
Firstly, I went to one shop, and I saw Nikon S520


Nikon s520
Price : rm680
Pixel : 8Mpixel
Zoom : 3x
Misc : Face shutter

Then Ariff said that want walking around and see others also.
So, we went to other shop.
I saw Nikon s550


Nikon s550
Price : rm670

Pixel : 10Mpixel

Zoom : 5x
Misc : smile shutter


We look like agree to buy this one. Because this one 10Mp and rm670 better than that one that we saw at the first shop.
Actually I want to see others also but the shop here almost to close.
So I said to orang yg jual tu, I want to cucuk duit at ATM first.
So we walked quickly n cucuk duit.
I said ok lah that camera.Better than s520.
Then we buy that one s550.
I feel happy and excited. We all walking around and snap a picture.

Friday, November 7, 2008

keje kalau letih

aku rase moody je lately.
tension banyak keje.
plan hr ni tanak ot.tp memandangkan takut tak sempat siap, aku pun wat ot.
badan aku rase cam nak demam je.
so aku teruskan keje2 aku.
mata aku sakit selalu tgk komputer n probe benda kecik2 tu.

after setup board, aku pun on supply cam bese.
suddenly, aku nampak asap kecik n bau hangit.
alamak!!! aku cepat2 off power.then aku check point yg aku probe kat board tu, hangit.burn!!
then aku tengok skematik, rupenye aku salah probe VCC and gnd.
aku ter probe gnd kat Vcc point patut le hangit.
aku pun relaks jap, men friendster.wat muka cam tak bersalah plak.
aku cuak dah, riso board tak leh boot.
aku try je boot balik.
Alhamdulillah..the board can boot..
Then aku balik terus n g makan.balik tido dengan tak mandinyer.......

Oh..hari ku yg letih..

Wednesday, November 5, 2008

kasut Nike

the shoes that I'm not really admire..
Actually, I intend to buy sport shoes, but Nike got a lot of white color(malas nak basuh).

So, just buy this one...cute jugak.(even looks like kasut kungfu)
Replace my old one...


I close my eyes during pay the shoes.
terpaksa keluarkan beratus..
I thought its ok lah..because I use my own money to buy this one..
Biler g keje, I thought they will not noticed it.
But len plak jadinye, kecoh satu lab sebab aku pakai kasut NIKE..malu siot...

Tuesday, October 28, 2008

freetime

If I have a freetime...

I want to read "tafsir Al-Quran" (continue)
I want to edit my photo
I want to finish novel "Harry Potter and the half blood prince"
I want to lepak at MPH bookstore, QBay
I want to jalan2 satu penang ni

but...

aku tak nampak lagi biler masa aku ade freetime...
tolong..............................

Friday, October 24, 2008

happy deepavali

at last but not least dapat gak aku balik kampung setelah sekian lama aku asyik kerja je.
busy giler.
lepas raya hari tu aku terkena kejutan kerja yang amat besar.
aku dah tak kenal mana satu hr cuti or sepatutnya kerja.
hari2 aku adalah kerja and OT.
Ot lah yang membuatkan aku letih.
Letih untuk berfikir.
Tapi aku akan happy bila time gaji nanti..
Yeehhaa....

*p/s : terbayang-bayang kasut nike, sweater tropicana girl and baju kat body glove..and jam tangan BUM.

Kepada kawan2 yg sambut raya Isnin nanti, Happy Deepavali!!

Thursday, October 23, 2008

Al-Fatihah

According to my post on 14 Oct (Accident title),
Faiz Alwi yang koma selepas accident telah kembali ke rahmatullah pada pukul around 4ptg pada hari Selasa.
Ucapan takziah kepada keluarga dan sahabat handai
Al-Fatihah...
Semoga rohnya dicucuri rahmat.....

Saturday, October 18, 2008

alahai board

Wahai motherboard.....
Boot la cepat...
Supaya kerja aku lebih mudah dan cepat.
Boot masuk DOS je..
Tak susah pun.
Cepat lah boot..
I need to collect data..
"Oh board....boot la cepat...Please.."

Thursday, October 16, 2008

late attending meeting

Alamak!!! kol 7 dah?
Eh, rasanya aku ade meeting pagi ni..
Eh kol bape ek meeting aku ni??
kol 7 ke kol 8am??
Ni yang susah ni kalau meeting dengan orang US.
Time diorang tak sama dengan sini.
Luper lak nak tengok email betol2 semalam.

Lepas aku bersiap...
Lorh....hujan pulak....
Call Catherine...
"Hi Cat, meeting 8am, right?"
"7am la"

Adeh...aku lambat...
"Sorry guys....my bad..."

don't wasting your love

tadi aku terbaca shoutout kawan aku..
she said "LOVE is suck"

I'm totally object it.
Love actually is pure...naturally.
Don't blame the feel that Allah kurniakan.
Love become suck because you make it wrong.
You choose wrong person to give your love..

If you give your love to the one that appreciate you well, I believe
you will know what the LOVE is.....


Nowadays, girls like terdesak nakkan teman lelaki "kekasih"
Entah ape2 lelaki yg they all choose.
They're actually wasting their time, money and definitely wasting their love...
Mat rempit pun jadi untuk dijadikan pakwe.
Ape nak jadi skrg ni?
Ade yang mcam terdesak sampai pilih lelaki yang belom mampu membimbing kiter dan belom tentu menyediakan semua keperluan kiter secukupnya.
Daripada pilih lelaki2 macam ni jadi kekasih its better for being single.
At least takde la maksiat berleluasa macam yg aku tengok kat tepi pantai seagate tu.

Ada kawan aku sorang ni waktu aku belajar kat poli dulu.
Very fanatic dengan pakwe dier.
Cakap pakwe nak dengar. Tapi cakap mak bapak tanak ikut.
Sampai kitorang housemate ajak makan kat kedai depan rumah pun dier tanak sebab pakwe tak kasi.
Benci tol aku.
Macam le pakwe die bagus sangat sampai memuja konon pakwe dier baik lah, handsome la, caring la.
Kad ATM pun bagi pakwe pegang.
Sekarang ape jadi?
Putus... Pastu tak leh kawal diri.
Tak attend kelas. Tak amik kuiz. Tak siap asignment. Jauhkan diri. Malu ngan orang, tanak kawan.
Penyakit....penyakit cari sendiri..
Kiter tak leh cakap takdir semata2.
Ini semua sbab tindakan dan keputusan sendiri.
10% is our action. Another 90% is the effect.
hah...tanggungler akibatnyer.

Cuba fikir...ape yang kau dapat??
Bersikap matanglah dalam memilih pasangan.
Cinta bukan untuk di jual beli.
Jangan kerana putus cinta habis musnah future kiter.
Wahai kaum perempuan....
"Jangan jadi bodohlah....." ADA PAHAM????

tak tahu

ramai orang tanye...

>camne keje ok ke?
>biler nak sambung blaja?
>tanak blaja ke?
>biler nak kawin?
>biler nak bertunang?
>biler nak belanja?
>biler nak beli kereta?

woi... aku tak tahu le..
aku pun tak tahu...
aku hanya merancang
Allah yg menentukan

Yang aku tau aku just ikut flow aje...
Kome ape tau??
Aku dengan hidup aku la...
Priority aku.....

Tuesday, October 14, 2008

raye

Alhamdulillah..
This is my first time I celebrate raya with my status sedang bekerja.
Manyak syonok.kasi sepupu2 yg kecik duit raya.
Bg family aku duit raya. Merasa gak deme duit raya hasil dari aku.
Aku apply annual leave for 1 week utk cuti raya.
sebelum raya tu aku bz giler.
baju raya semua tak beli lg. Tak prepare ape.
Pastu sibuk tolong mak wat kuih.
Sampai ke ipoh kitorang shopping. Balik semanggol around kol 1am.
Bahaya tol. Dah le aku yg drive.Ngantok2 da..

raya pertama aku stay kat semanggol lg, engineer2 aku semua dtg. Bagus la korang...best..cayalah!!
pastu kawan2 aku mase sekolah Mudzaffar dulu.semua serbu rumah aku.
Penat tak kire.

Raya kedua aku balik Ipoh dulu, jupe my cousin yg telah bermastautin kat Australia. Husband dier Australian, Allen.
Nice to meet you Bro Allen, Insya Allah, if I had a chance, I will go study there.
Bro Allen said " your english good"
I said "no la..not really, I need improvement"
Pastu aku bertolak balik Teluk Intan.
Memang kecah kalo balik kampung sini.
Semua sedara mara suke bergurau.
Around kol 9mlm, aku gerak balik semanggol pulak. Tak best tak dpat tido kat kampung.
aku pun balik ngan abang aku, tadi dtg ngan family aku.
Singgah umah paklang kat simpang pulai.
Thanks paklang coz give me duit raya. hehe..

Raya ketiga aku n family aku gi umah cik loloi kat tepeng.
Kitorang bedal mee kari n bihun sup.
Pastu kawan cik loloi dtg beraya, anak dier pemain badminton malaysia ade sekali.
Handsome jugak. Segak dengan kete sport dier. Ape tah namanye, Fairuzizuan
Aku pun sempat bergambar ngan dier.
Rapat gitu!! hehe..Jangan jeles ye b...

Raya keempat gi umah maksu ani lak kat kuala kurau.
makan bihun sup lagi n cicah kerang.
pastu g umah pakcu mok kat pt buntar.
pakcu mok wat kebab.
aku makan 2 kebab pita.

Raya kelima dah kene balik penang.
Ala...malas la..mesti banyak keje.

Sekali raya keenam, aku dapat berita gembira,
CH my engineer said "Diyana, good news, your board dah mati"
Ala....aku kene setup board baru...
huhu..........

busy

Last week direct aku kene OT.
For the whole week you know.
Every day balik kol 1pg.
Mmg meletup gaji aku bulan ni.
52 jam x RM20..wow..
Where is my data?
Debug, measure, test sana, test sini.
Meeting sana, meeting sini.
Dah jadik cam engineer.
Mmg banyak knowledge aku dapat keje kat sini.
New experience.
Tapi ape2 pun aku penat.
PENAT...PENAT...

accident

Lately, too many accident case that I've heard.
So, we need to be careful. Drive safety.
My house mate accident raya hr tu. Something problem with her neck.

This morning my team gempak because Nuri, technician in our team accident on the way to go back home from Intel around 1am. Faiz Alwi yang bonceng moto ngan Nuri, koma and still in hospital.

May all of you will quick recover soon...
Lets wish n pray for them...

Monday, October 6, 2008

camat ari raye

wa...
lamenye tak de chance nak post kat blog aku ni.
cuti raya seminggu, internet aku pun cuti.
so, welcome back to work.haha..
Actually, im feel sleepy right now. Juz came back from OT ma..
I wanna wish "selamat hari raya to all muslim".
to all my friends, aku memang ade wat salah kat korang, sempena bulan baik ni,
aku nak mintak maaf kat korang. aku tau mesti ade salahnye..n korang pun memang ade sangat wat salah ngan aku. tak reti nak mintak maap ke?? huhu.. jangan risau, aku maafkan ek..

tp aku nak ingatkan, biler terjumpe aku or terselisih ngan aku jangan le wat kerek or belagak tak kene tempat. mcm kawan kiter sorang ni (kawan aku ke??). aku jupe dier kat GM ngan mak dier.
aku tegor dier tp dengan bangganye dier jawab dier menganggur. aku memang tau dier menganggur. maksud aku sambil tanam anggur tu wat ape? plak tu tak reti la dier ni nak salam ngan aku or mak aku. padahal sebelum ni dier dtg umah aku family aku layan punye le baik. dier pun suke adik aku aqif ni. so now, nape lain plak jadinye?? nape dier wat camni??
ape salah aku??? hiyak... hhmmm..mesti ade yg tak kene ni. mesti ade orang menyucuk, or dengki or tak suke tengok orang lain senang.suke nak kucar kacirkan relation org lain.

ape2 je la.kepada orang yg aku cakap ni, aku lupekan je la.takde sampai jiwa aku kacau.
aku lebih senang dengan life skrg. sebab tak jumpe korang sume...
haha...bestnyer....bahagia. free.. no need to be hypocrite.
aku dah tolong, dah ajak untuk sama2 kerja or blaja. tapi sape suruh jual mahal?
belagak tak kene tempat..
kalo belagak ade benda takpe gak. kot le dah g blaja kat oversea or kot dah jadi manager ke takpe gak kalo nak belagak.

Monday, September 22, 2008

rindu sane

Now, im on the way going back semanggol from ipoh.
rindunye nak update kat blog ni.
lately aku bz je.
asyik balik dr keje lambat..
ni pun dapat turun ipoh jap je.
gi umah makwe kat tasek.
hantar kuih.ramai org tempah nak dekat raya ni.

rindunye kat ipoh ni tak terkate.
sbnrnye tak tau ape yg aku rindu.
nak kate rindu kat kawan kat ipoh ni, aku takde la ramai kawan.
kalo aku sampai ipoh je first kawan yg aku ingat ialah sukor.
aku susah nak baik ngan kawan sebaya perempuan.
sebab aku tak suke sikap kawan2 perempuan ni.
aku lebih suke kawan dengan perempuan yang lebih tua dari aku.
macam kak shida and kak zu.
they are truly friends.
bg aku kawan perempuan yang sebaya ni ego, suke belagak tak kene tempat, bajet cam bagus.suke mengumpat n reka2 citer.
kalo kawan ngan perempuan yang lebih tua, diorang lebih bersikap matang.
n lebih bersikap tolak ansur.
faham memahami,tolong menolong n lebih bersikap terbuka.
kalo yang sebaya ni kalo kiter susah, mampus la deme takkan tolong. kalo tolong pun sebab terpaksa. sebab takut nnt deme susah kiter lak tanak tolong.
itulah reality...

tu sebab aku suke headline blog ni reality..
real life yang aku nampak, aku tafsir, aku timbang..

berbalik citer aku tadi, aku rindu ipoh ni sebab aku tinggal lame gak kat sini.
banyak kenangan aku kat sini.
susah senang hidup aku belajar kat sini.
macam2 perangai orang aku jupe kat sini.
aku suke suasana kat ipoh ni.
thanks untuk orang tersayang.
kerana mengembalikan semangat aku yang pernah hilang dulu.
kat sini dulu.

Alhamdulillah..
syukur ke hadrat Ilahi...

Tuesday, September 16, 2008

beza

my birthday for this year was happening..
I'm very appreciate it..
All of my clique wish my birthday, belanja me makan and also give me birthday's card.
I was very happy having these kind of friends.

Compared with my birthday during my study in polytechnic, i shared my birthday with only my lover..if possible, i wanna share my meaningful day with my fellow friends.
but friends mean nothing there..

They're just need me and remember me when needed.
F.R.I.E.N.D.S mean nothing years ago...
but F.R.I.E.N.D.S mean happening now...
I can feel it..

Sunday, September 14, 2008

my birthday

semalam genap le umur aku 21 tahun..
alhamdulillah...

aku pun balik kampung untuk celebrate ngan family serta orang tersayang.
tengah hari tu aku pergi tesco kamunting. kat sini takde secret recipe. so belilah kat kedai roti king aje. kek nye not bad la..dibelanjai hehe.thanks to ehem2 for support my cake..

this is my cake...blueberry cake with white chocolate..


takde le celebrate sangat. tapi time ni rumah aku meriah le. abang aku balik..family aku semua cukup.berbuka puasa bersama2..that was happening.i'm appreciate it.

birthday aku kali ni aku nak tingkatkan hidup ini. nak maju n terus maju..
hehe...
Insya Allah

Sunday, September 7, 2008

movie deception


argh... penatnye keje... suddenly...

AF : jom kiter tengok mid night mlm ni?

Aku : Jom. kiter pergi ramai2.

FK : Ikut je.

CH : ok. No problem.

YW : What movie?

AF : ikut nasib je. Pergi je. Ade citer ape kiter beli je tiket.

YW : ok. U tengok kat internet,ok?


kol 11.30mlm kitorang pun pergilah GSC kat Queensbay...

Lastly, we all tengok citer DECEPTION.
wah...best giler citer ni.
Mula2 cam tak best coz cannot get the picture what is actually happen.

biler rumah Jonathan meletup rase frust giler.
AF said that hero lom mati..huh..lega.

Lastly hero change his image...Very hansome guy...huh..i like it..


YW : wah...diyana suka ar..very lengchai..

AF : hbs la lepas ni diyana mesti cari gambar watak Jonathan tu kat google...
CH : after this ar, we don't want wearing spectacle..haha..
Aku : hansome nyer...

FK : oo...dah pandai ek..


very nice movie. This movie is 18PL. habis semua terkeluar..SX, SG, EV, PAE, SMV...haha...merapu..tu nama team kat tempat aku keje..
try la watch this movie... gotcha!!!!

Thursday, September 4, 2008

param II

jam 5.10 ptg
kat office communicator

aku : hari ni nak g param kat mane plak??

senyap....

dia : hah? param??

aku terkejut sikit..
lorh...rupanya aku tersilap orang..
kat office communicator ni display nama father kiter dulu.
aku nak chat ngan Ariff (display name : Abdul Rahman, Mohammad Ariff).
tapi terchat ngan Ab Rahman lain plak..sorry ek..

aku : eh silap orang.sorry.param tu pasar ramadhan
dia : tak pe. at least blaja word baru, param.hehe..
aku : haha

pastu aku chat ngan ariff plak.

aku : tadi tersalah org lah
ariff : haah..cube ariff sebelah cube dier je.haha.dier bgtau kat ariff tadi.
aku : malu. so ariff nak pegi param ke?
ariff : dah pegi dah. semalam.hehe
aku : hr ni balik lambat kot.nak g param dekat rumah je la.
ariff : ok.ariff pun dah g param lepas training tadi.
aku : ok

MORAL : len kali bagi salam dulu.jangan main aci redah je.huhu...

Wednesday, September 3, 2008

"param"

jam 5 ptg
kat office communicator

Ariff : hr ni nak buka puase kat ne?
aku : not sure la

Ariff : nak g "param" tak?
aku : hah? "param"? ape dier?
Ariff : PAsar + RAMadhan
aku : hehe... (aku gelak sorang diri)
Ariff : nak g tak? kol bape kuar?
aku : jap, tgk dowang dah siap keje or blom..


sambil aku tengok diorang...

aku : korang nak g param tak?
dowang : hah? pegi mane tu? ;muka tercengang
aku : pasar ramadhan....
dowang : ingatkan ape td... g kat sunshine le

sambung chat dgn Ariff

aku : ok. jom g param
Ariff : kat masjid bayan
dowang : kat sunshine tu kan?
Ariff : haah. tunggu kat parking
dowang + aku : ok.

sesampai je param, terkejut aku
besar la jugak. terkejut sebab mesti tak larat jalan.
mcm2 makanan.mahal tol.
pusing dekat 3 round.longgar skru kaki.
aku pun balik dengan membawa pulang nasi ayam, ayam percik and air teh bunga.

Tuesday, September 2, 2008

bermulanya ramadhan

Alhamdulillah..
Ramadhan come again..
with cheerful and hopefully i have the improvement
close to Allah..
nothing to say hear..
i have no idea
dun know how to express my feeling
i am pretty busy lately.
to all of my friend.. SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN..
Moga mendapat keberkatan dariNya..

Sunday, August 24, 2008

selamat pagi

selamat pagi semua..

aku rasa cam tak puas tidur je. mlm tadi susah nak lelapkan mata.
Alhamdulillah... pagi ini aku bangun. I'm still alive.syukur..
aku sedar bahawa aku harus teruskan perjalanan hidup dengan lebih baik. Menambahkan ibadah yang tak berapa cukup ni untuk dibawa ke akhirat. Belajar dan terus belajar. Buat kerja dengan baik. Banyak benda lagi aku nak buat. Nak balas jasa mak and ayah . Nak tolong adik2.

Makin hari makin dekat akan tiba bulan puasa.. ai...macam mana la rasanya bekerja apabila bulan puasa. mesti letih. sejuk dan lapar. mesti aku menggigil...

Oklah, ape da.. yang aku merepek pagi2 ni... nak mandi n g koje. dah lambat dah ni..
da.... cau cincau.....

jumpa Encik Chew

"Degree / diploma / master / phd is not very important. The most important is our knowledge. Even degree holder has higher qualification but they all belom tentu dapat kerja yang baik dan belom tentu dapat buat kerja dengan baik. The conlusion is..."

petikan dari dialog lepak bersama en chew.
start dari situ aku baru tersedar dan terjaga dari mimpi dan angan2.

Where we will get experience???
Ada ke institusi yang offer experience course?? takde kan?
so pengalaman ni start from the bottom to the top. even politeknik sendiri yang terkenal dengan institusi yang lebih kepada praktikal, but most student still tak mahir lagi. Sebab ape??? maybe sebab pensyarah yang tak berkualiti..
kalau student bawak toyol ke, meniru ke tapi kalau kurang dari kawalan pensyarah itu sendiri, student2 tersebut tak akan terlepas. betul tak? and...student2 pulak, jangan la lupa tanggungjawab dan tujuan untuk study. so belajar la betul2..

knowledge and experience have to compete. belajar untuk bekerja.bekerja untuk belajar.belajar di sini bukan bermaksud to get diploma or degree or what..belajar untuk melakukan kerja dengan baik.. di tempat kerja bukan lah untuk membuat kerja main aci hentam je. kenala belajar to make sure that the task can be completed. jangan malu untuk bertanya. dari sini lah pengalaman akan mengajar kita. we cannot depend to other people only, sometimes we have to make a mistake so from that we learn something new. but dun make a same mistake again and again. nanti kena sepak terajang pulak, sebab tak paham bahasa.

keputusan untuk sambung belajar atau terus bekerja sepanjang hayat is in our hand. depends on our priority. bukannya tengok semua orang further study, kite pun sibuk nak sambung study. so, what is our PRIORITY???
kalau seseorang tu nak jadi lecturer, so go straight to that field. jangan toleh belakang dah.buat pekak saje dengan kritikan2 yang tak munasarawak tu.

kalau sesiapa kat luar sana tu ade niat nak sambung belajar demi mempertahankan maruah, kononnye telah dicabar atau akan diperlecehkan kalau kelayakkan tak setinggi mana dinasihatkan anda jangan sahut cabaran tu. perbetulkan niat.kalau tak, anda hanya sambung blaja sebab untuk membalas dendam.kalau you all dah ade degree even belom tentu dapat shut up their mouth. so buat pekak aje. tanamkan niat yang betol.orang takkan paham ape yang kiter nak dan ape tujuan kite. dan mereka tak layak tahu.

hal ini la yang berada di fikiran aku lately ni. thanks to en chew coz give me advise and support me well.
to all out there, dun judge other by what he's doing...its better jangan sibuk hal orang.
ade paham????

Wednesday, August 20, 2008

penatlah

penat
letih
tired
same je la tu...hari2 aku ot.nak cari duit lebih.mental ni dah set duit, duit, duit.so Ot tu rase cam manis je...
time ni la nak pulun duit banyak2. nanti kalo dah kawin susah nak ot.
practise kan diri. ingat bukan senang nak cari duit. macam tu la parents kiter cari duit utk kite. nak bagi kite semua makan.

aku cuti on weekend pun tak sempat nak rehat. help my parents on their business.
then start monday dah ot.
aku rindukan saat nak tidor sampai pengsan.
aku rindu untuk nak online lama2.
aku rindu baca novel.
rindu.....


sungguh ku tak mampu...
menahan rindu...
ah ah

Friday, August 15, 2008

hurt

DULU....
SATU KETIKA DAHULU......
aku pernah rasa, bagaimana sakitnya putus cinta.
kepercayaan hilang sekelip mata.
cinta terguris hati terluka...


Lari lari lari aku lari tinggalkan semua ini
Untuk mencari-cari cari ketenangan diri
Pergi pergi pergi engkau pergi dari hidupku ini
Ku tak mahu mahu engkau hadir dalam diri ini
Keluhan hatiku tak siapa yang tahu
Ku simpan semua sebak didada
Biarpun ku yang terluka
Pernahkah kau mengerti caraku memujukmu
Pernahkah kau hargai caraku mencintaimu
Lafasan kata dari bibir
Adakah ia dari hati
Mungkin kau tak fahami maksud yang tersembunyi
Titisan air mata dari pipi ke bumi
Pernahkah kau peduli betapa sedih diriku ini

Mengapa aku yang terluka
Aku yang merana
Aku yang menahan sisa baki cinta ini
Engkau yang meminta
Aku yang sengsara
Rimas rimas Aku rimas
macam mana sedihnye lagu ini, sedih lagi apa yg aku rasa.
nasib baik dulu tak keluar lagi lagu ni, sure aku nangis giler.
Alhamdullillah..i can hold it.
Right now, semua tu sudah aku lupakan.
Bermulalah cerita baru
Warna dan corak yang barnilai.
Kehidupan yang bahagia
Forget the past..let gone by gone

Monday, August 11, 2008

rutin

biler dah kerja ni, biasalah.
mkn+tido+kerja.
tu aje yg sempat.cuti sabtu n ahad also have something to do.
so, biler time leh tido sampai pengsan?haha.
zaman study dulu, kalo sabtu n ahad, sure aku tido sampai kol 12tgh hari.org lain sibuk g dating, balik kmpung.aku heran ape.
tido lg best.haha.dpt plak housemate yg suke tido.sedap le berlena lenaan.
skrg rutin dah lain.
macam terkejut pulak kena tukar rutin ni.
ini lah rutin aku skrg..............

6.45pg - bangun
8.00pg - gerak pergi kerja.sepatutnya start kerja pukul 8.aku bertolak dari rumah pukul 8.hahaha...
8.30pg - breakfast
9.00pg - kerja...lalalala...
12tgh - lunch...nyum nyum...
1.30ptg - kerja...lalalala..bla bla bla...
5.30ptg - balik. tp aku jarang balik on time.dah dtg lambat.reti2 le balik lambat.hehe.
6.30ptg - makan kat ikan bakar tepi pantai or kat meet uncle hussin.
7.30mlm - mandi+solat+online
12mlm - tido..

kalo hari jumaat, kalau ade hal baru balik kampung.but, so far selalu ada hal.tukar tukar kereta or motor.
bawak kereta kalau dah dekat gaji.bawak motor kalau dah habis gaji.hehe...

Tuesday, August 5, 2008

belajar vs kerja

Which one paling best??

Kerja lg best... Eh...blaja lagi best. Eh silap, dua-dua best. No la..mana2 sajala... bla..bla.bla...


i think kerja lg best..because...
  • environment more adventure(international ma..)
  • learn new communicate skill.too many people have to see..talking in english more fluent..
  • salary masyuk every month..hehe :) previously depend on loan and bank PAMA.but right now, can bank in to PAMA back.
  • bleh bayar loan..huhu..pandai pinjam, pandai le ganti balik.
  • no need to worry about quiz, test, assignment..
  • can buy anything...lalala..
  • able to help family members
  • friends more happening..dulu waktu blaja, kengkawan tah ape2..tak best langsung..susah nak cari kawan2 yg more understanding..banyak kawan yg take advantages je
  • being more independant..tak mcm they all dulu, like depend on their friends..
  • tired n juz take a rest by sleeping and eating all the time..when i was study, tired+tension+pening to sattle down all the assignment
  • share knowledge together..blaja dulu, kawan2 suka sorok2 ilmu.kalau kerja, they all akan discuss together.

its not that study tak best langsung..
juz wanna compare about my feeling when i was study and working right now..
kalo tak blaja dulu, how can i work at such a great place, right?


Allah Maha Adil...Allah akan balas setimpal dengan apa yg hambaNya usahakan.

even im not quite smart when i was in study, biarlah hati itu jujur dan ikhlas dlm melaksanakan ibadah..
tengok kawan2 yg lain, pointer tinggi tapi asyik dengki mendengki, kata mengata, tak puas hati sesama sendiri, ke mana they all sekarang???
bersyukurlah apa yg telah dinikmatkan.jangan fikir bila orang lain akan jatuh..jangan sesekali.itu semua ketentuan Allah...
fikirlah, bila kau akan bangun dan lebih maju..


Pikir la sendiri...

Monday, August 4, 2008

new spectacle


argh...tension..i cannot see clearly..its blur..
hhhmmm...my spec..dah bercalar teruk..
gara2 kanta plastik..i thought this one can avoid from broken..
but still have disadvantages..

hhmm....think..is it enough badget for this month salary??

yeah...i think so..if im not make a new one, how can i see clearly?? i need it..i try have too...

On 29th July..

yeah...salary...lets go to focus point...
kedatangan kami disambut baik....


Ms Focus Point : Sape nak wat spek ni??

Me : Saye..
Ms Focus Point : Bajet bape??
Me : Let me see first..

Dier pi bagi tah ape2 pesyen..hhmm..kejap besor..kejap kecik..kejap berkilat sampai silau.

!! ding dong...
cam best lak this one..but i dun want to see detail..(coz ternampak harga mahal giler, RM679)..
mak datok..mahenyer...
pastu buat2 try tgk spek lain..but inside my heart..hhmm..i like that one...
dlm kepala...hhhmmm....cukup ke bajet ni..

biler dah penat baru tanye...

Me : Brape harge ni??
Ms Focus Point : oo...yg ni ader diskaun. 30%
Me : Then, after less how much?
Ms Focus Point : About RM4++
Me : Plus the lens, then how much?
Ms Focus Point : Its around RM150..total about RM5++.

hmmm...without thinking too long, i take that want..n doing my eye test.
time keje ni la nak merasa beli guna duit sendiri.previously guna loan je.
Ms Focus Point ni kate frame branded JOOP..rase cam tak penah dengor brand ni
tp Ms Focus Point tu kate, cuba tgk kat Intrend magazine..
ape2 je lah.asalkan itu yg aku berkenan..asalkan mata aku lbh jelas..
then senang le wat keje..huhuhhuhu....
Alhamdulillah...

Sunday, August 3, 2008

Semanggol, Ipoh, Penang





++HomEtowN++


hometown aku kat Gunung Semanggol(SEMANG men bola, pastu GOL) hehe..


aku tak le lahir kat sini..cuma family yg duduk sini coz my father kene transfer dr daerah hilir perak ke daerah kerian..my mom from teluk intan (also my place of birth)..then my father from ipoh..nothing here..yg tak bestnyer coz pengangkutan awam yg tak bape bagus..drebar bas bawak cam kat litar sepang..n kalo nak turun sure tersadung jatuh..konduktor(tukang kutip tambang) gatal2 plak tu..


lg satu tak best, nak cari kedai topup n photostate susah..kedai yg ader pun lom tentu bukak selalu.kdg bukak kdg tutup.kejap ade kejap takde (cam chipsmore). same gak ngan kedai topup.dah le ramai llaki suke lepak2.nak g topup pun segan.maklum le yg jage kdai tu anak dara.dgn lelaki bkn main ramah..tp kalo customer girl cam aku ni sure berlagak punyer.


lg satu tak best sbb kedai runcit(ah liang)..mahal giler, pastu suke dahulukan org yg datang kemudian..jual ikan pun banyak ikan perisa lalat.nasib baik ade pekan selasa.jadik le masak ikan talapia cicah kuah asam..huu..best giler..tak pun siput sedut ke..sedut sampai pening..


lg satu tak best sbb tak ramai org yg kenal aku kat sini..kalau kenal pun deme tak caye aku still kat sini lg..ader ke hr tu aku jupe kwn lame, dier kate wat ape kat semanggol..rumah family aku le..she's expect i am from KL..ate, aku jarang balik..

yg bestnyer sbb kat sini sejuk..pagi2 sure menggigil..n jiran2 kat sini sumer sempoi2, otai2 klaka2 je...n kalo balik leh jupe adik aqif yg comel lote..hehe..

++ipoH++


kat sini best.. kat sini le aku kenal erti hidup.kenal erti susah.kenal erti kawan..kenal erti berdikari..kenal erti cinta..tahu rasa putus cinta..cinta monyet je..5 tahun aku duduk sini..dr form 4 sampai hbs diploma..


kat sini rasa tenang..tak jam teruk sgt..jln2 kat sini pun dah hafal.sampai lubang or lopak2 kat tepi jln pun dah kenal..lbh tau dr jln kat hometown..nak shopping pun dah tau kedai mana.


kedai makan pilihan kat mee rebus ramlee, char kuew tiaw kat dataran ipoh kat ipoh parade..


laksa kat padang polo..best giler..


kat ipoh ni aku duduk kat tmn cempaka.taman yg byk nostalgia..org kate taman ni byk kes sosial+jenayah..maklum le.ramai budak poli..makcik goreng pisang kat sari 16 tu ramah tol ngan aku..amik berat kat aku..(thanks ye makcik..sedap goreng pisang makcik)..kat sini ramai gak le yg kenal aku..cam muka aku yg kecik2 n comei2 ni..


pakcik n kak yg kat caltex tu msti tego aku, "nak ke mana"..


kedai topup digi pun kenal aku(aku topup maxis..hehe..)..dulu lengchai yg jage kedai tu tp skrg amoi pakai spek plak yg jaga..skrg tak tau le sape yg jaga..


auntie kat kedai cermin mata pun ramah ngan aku..tambah lg arwah opah aku convert..dier suke le aku ni dr keturunan cam dier..ate, dah 3 kali teman wat spek kat situ..


kedai photostate meng plak, suke usik aku..tp takpe le.hensem..auntie kat situ pun baik..ate, aku selalu g photostate..tambah lg time sem 3.sbb aku jadik penolong wakil kelas..ate, kejenye asyik potostate le..kedai restoran makan saja selalu kene usik ngan aku..aku cakap MAKAN SAJA le..tak payah bayar.huhu..dier kate kalo nak free, pergi basuh pinggan..


pasar mini Food City pun ramah gak tokei nye..mst tego kalo aku dah lame tak dtg kedai..poket kering duduk rumah aje le..





++PenaNg++


hhmm..baru hampir 2 bln dok penang..rase cam tak best..pening pikir jalan..jln selalu jam..org bawak kete cam org gile.lagi gile si penunggang motosikal..kalo nak balik semanggol cuti hujung mingg, mak aih..jam kat jambatan..makan pun agak mahal..tp byk kedai sedap..cam restoran burn fish..huhu..(restoran ikan bakar le) and restoran meet uncle hussin..(restoran pak hussin)..


tempat buang duit(shopping) n menabung(car park autopay) ialah kat Queensbay..kat sini le aku cari rezki.nak tanak kene tempuh jugak..sbb nak build my life..help my family..





conclusion...Alhamdulillah..hidup kat Malaysia..aman damai..aman sentosa..kedah darul aman...yeah...aman shah...huhu....moga bumi Malaysia akan terus maju dan diberkati Allah...

Thursday, July 24, 2008

first entry

hai all,
i juz try my first blog..before this, i like to view other's blog.
so now, i have a time to make my blog..
dulu jadi student cam tak sempat nak wat.
harapkan wireless yg always slow down..
then now, dah koje leh lak rancak use internet. hehe.
all of u can give ur comment.
anything..
so many thing i want to learn about this blog.
keep in trying :)